U trendu

Papa Jovana

Žanr: drama, istorijski, romansa
Trajanje: 149 min.
Zemlja porekla: Nemačka, Velika Britanija, Italija, Španija, 2009

Glavne uloge:Johana Vokalek (Johanna Wokalek), Dejvid Venam (David Wenham), Džon Gudman (John Goodman), Ijan Glen (Iain Glen)

Scenario:Dona Vulfolk Kros (Donna Woolfolk Cross) – roman, Hajnrih Hading (Heinrich Hadding)
Režija:Zenke Vortman (Senke Wortmann)

SINOPSIS
Evropa u devetom veku. Johana odrasta u Ingelhajmu na Rajni. Kći dogmatskog i doktrinarnog seoskog sveštenika, protiv očeve volje u tajnosti uči da čita i piše. Njen neobičan talenat otkrivaju i, kao jedinoj devojci, dozvoljavaju joj da pohađa školu pri katedrali u Dorštatu. Stavljaju je pod okrilje viteza Gerolda, u koga se ona smrtno zaljubljuje. Posle krvavog napada Normana, Johana se prerušava u muškarca i odlazi u manastir u Fuldi. Tamo je uče veštini isceljivanja i zaređuje se. Kasnije, u Rimu, izlazi na glas kao iscelitelj i postaje lični lekar pape Sergija. Ubrzo potom njega truju. Predvodnik zavere, biskup Anastazije, nada se da će on sesti na tron. Umesto njega, za papu biraju Johanu. Ali neotkrivena "papisa" ima opasnu slabu tačku: ostala je u drugom stanju sa Geroldom, svojim tajnim ljubavnikom.
O REŽISERU
Zenke Vortman (reditelj)
Zenke Vortman je jedan od najzanimljivijih nemačkih režisera. Još od prvog semestra na Minhenskoj akademiji za televiziju i film, gde je izučavao svoj zanat, Vortman je pokazao neobičan talenat. Njegov prvi film, "Nachtfahrer", bio je tako dobar da je reditelj dobio poseban poziv Londonske kraljevske umetničke akademije. Diplomski film iz 1990. na Minhenskoj akademiji – "Dre D", doneo mu je nagradu Istman film na festivalu Hot film dejz i nominaciju za studentskog Oskara. Naredne godine Vortman je za komediju "Allein Unter Frauen" dobio nagradu Hipo na Minhenskom filmskom festivalu. Njegov prvi dugometražni igrani film je "Kleine Haie" (1992).
Premijera: FEST

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.