U trendu

Princ od papira

Žanr: porodični, dečji
Trajanje: 82 min.

Glavne uloge:

Milica Spasojević, Stefan Lazarević, Milica Mihajlović, Andrej Šepetkovski, Goran Radaković, Tatjana Beljakov, Dragan Petrović Pele, Nada Macanković, Ana Markoski

Scenario:Vladislava Vojnović
Režija:Marko Kostić

SINOPSIS
Julija (8) živi s roditeljima koji je puno vole i pomalo zanemaruju. Jednog dana, ostavši sama kod kuće, Julija pušta u kuću sumnjivog anketara Nikolu (28). Nikola prvo pokuša da krade, a kad ga Julija u tome spreči, oni se sprijatelje. Na rastanku Julija pokloni Nikoli neke roditeljske stvari – mamine minđuše i tatin pasoš.
Šest meseci kasnije Julija saznaje da je zbog očevog nestalog pasoša njena porodica u opasnosti, a shvata i da je ona sama kriva za to. Od tog trenutka, uz pomoć školskog druga Pegija (8) i neobične bake Eme (70), Julija tajno radi na tome da pronađe Nikolu i vrati očev pasoš. Usput otkriva još mnogo toga o svojim roditeljima, društvu na klimavom tlu tranzicije i umešanosti njenih roditelja u loše stvari iz kojih će ih na kraju ona izvući.
O FILMU
Film govori o sazrevanju, odnosu mladih prema odraslima, ali i o važnosti opredeljivanja malih i velikih prema dobru i zlu. Namenjena celoj porodici, ovo je priča u čijoj pozadini je društvo u kojem su politika i kriminal tako čvrsto isprepleteni da ne mimoilaze ni naizgled finu građansku porodicu u kojoj, kao predstavnik novih naraštaja, odrasta glavna junakinja.
„Princ od papira“ je najpre snimljen kao kratki igrani film koji je 2005. godine proglašen za najbolji domaći kratki igrani film na 52. beogradskom festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma, a na istom festivalu dobio je nagrade za režiju i specijalnu nagradu „Jovan Aćin“, koju dodeljuju Ministarstvo kulture, Udruženje filmskih umetnika i RTS. Iste godine na Festivalu kratkometražnog filma u Drami, u Grčkoj, „Princ od papira“ bio je u najužem izboru za najbolji balkanski film, a s uspehom je prikazan na još 12 internacionalnih festivala u svetu.
S obzirom na uspeh kratkog filma i kod publike i kod kritike, producent i autorski tim odlučili su se za novi korak – dosnimavanje materijala za celovečernji igrani film. Kratki film „Princ od papira“ tretiran je kao postojećih 12 minuta unutar celovečernjeg filma „Princ od papira“, a dosnimljeno je još 66 minuta.
Uz velike napore i odricanja čitave ekipe i pomoć Sekretarijata za kulturu grada Beograda, kao i Ministarstva za kulturu Srbije, „Princ od papira“ konačno je ugledao svetlost dana. Napravljen da zabavi i pouči, namenjen je prvenstveno deci, ali i celoj porodici.
Premijera: 26. oktobar 2007. godine u dvorani Doma sindikata u 13 časova

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.