U trendu

Priprema, pozor, FEST (četvrtak, 28. februar 2013)

Čuveni hongkonški reditelj Vong Kar-Vai nakon šest godina pauze vraća se na filmsku scenu spektakularnim ostvarenjem "Veliki majstor". Fokus filma je na Ip Manu, učitelju kineske borilačke veštine ving čung. Interesantno životno putovanje Ip Mana počinje kada sa trinaest godina otkrije veštinu ving čung (u bukvalnom prevodu "večito proleće").
Zahvaljujući starom i mudrom učitelju kome je bio poslednji učenik, Man je ovladao veštinom, i posle toga se zaposlio u policiji. Svoje znanje u početku je delio sa porodicom i prijateljima, neformalno držeći časove onima koji su mu se obratili za pomoć, da bi tek kasnije počeo ozbiljnije da se bavi obukom i postao veliki učitelj. Mnogi njegovi učenici kasnije su postali majstori, a kroz njegovu školu prošao je čak i Brus Li. Značajan trag ostavio je i u pisanoj formi, u kojoj je dokumentovao istoriju ving čunga i mnoge legende o njegovom nastanku.
Toni Leung, koji tumači Ip Mana, pet godina je trenirao ovu veštinu kako bi se pripremio za ulogu. Leung je jedan od najuvaženijih hongonških glumaca, Kar-Vaijev stalni saradnik i nosilac glavnih uloga u većini njegovih filmova, dobitnik Zlatne palme u Kanu za ulogu u filmu "In the mood for love".
O Ip Manu je samo u poslednjih pet godina snimljeno bar pet filmova, ali za razliku od drugih, čisto biografskih ostvarenja, Kar-Vai se bavi više filozofskim temama, refleksijom, vezom između borilačkih veština i života, i Manovim duhovnim putovanjem. "Veliki majstor" smešten je u period između tridesetih i pedesetih godina prošlog veka, period koji obeležava kraj jedne ere u istoriji kineskih borilačkih veština. Da je drugačiji od tipičnih filmova ovog žanra govori i činjenica da je ostvario veliki uspeh u kineskim bioskopima i nadmašio zaradom prethodne Kar-Vaijeve filmove. "Veliki majstor" otvorio je ovogodišnji Berlinski filmski festival, gde je prikazan van konkurencije jer je reditelj filma Vong Kar-Vai bio predsednik žirija.

Programska celina: Program "Holivud" – Centar "Sava"
Naziv filma: "Piskaralo" ("The Paperboy")
Zemlja porekla: SAD, 2012
Festivali i nagrade: Kan, Toronto
Termin prikazivanja: četvrtak, 28. februar, 11.00 časova
Žanr: triler
Trajanje: 107 min.

Glavne uloge: Metju Mekonahi (Matthew McConaughey), Nikol Kidman (Nicole Kidman), Džon Kjusak (John Cusack)
Scenario: Li Danijels (Lee Daniels), Piter Dekster (Peter Dexter) – roman
Režija: Li Danijels (Lee Daniels)

SINOPSIS
Vord Džensen, reporter "Majami tajmsa", vratio se u rodni grad Lejtli na Floridi kako bi otkrio istinitu priču o Hilariju van Veteru, osuđenom na smrt zbog navodnog ubistva ozloglašenog šerifa rasiste. Sa partnerom Jardlijem i mlađim bratom Džekom, Vord traži pomoć Šarlote Bles, ostarele južnjačke lepotice koja gaji naklonost prema zločincima. Verujući u Hilarijevu nevinost, njih četvoro kreću na putovanje u zabit punu aligatora, gde tajne, laži i požude leže tik ispod mračne površine. Izopačen ljubavni trougao nastane kada se naivni Džek zatreska u istrošenu Šarlotu mada ona ostane odana srodnoj duši – Van Veteru, koga čeka pogubljenje.

Programska celina: Glavni program – Centar "Sava"
Naziv filma: "Hičkok" ("Hitchcock")
Zemlja porekla: SAD, 2012
Termin prikazivanja: četvrtak, 28. februar, 13.30 časova
Žanr: biografski, drama
Trajanje: 98 min.

Glavne uloge: Entoni Hopkins (Anthony Hopkins), Helen Miren (Helen Mirren), Skarlet Johanson (Scarlett Johansson)
Scenario: Džon Maklohlin (John J. McLaughlin), Stiven Rebelo (Stephen Rebello) – knjiga
Režija: Saša Gervasi (Sacha Gervasi)

SINOPSIS
Biografska drama bavi se odnosom Alfreda Hičkoka, jednog od najpoznatijih svetskih sineasta, i Alme Revil, njegove supruge, 1959. godine tokom snimanja kultnog filma "Psiho", koji je postavio nove standarde u igranom filmu. Iako su u braku više decenija, Alma i Hič imaju složenu i zanosnu ljubavnu vezu koja će imati presudnu ulogu u konceptu i realizaciji pomenutog filma.

Programska celina: Glavni program – Centar "Sava"
Naziv filma: "U kući" ("Dans la maison")
Zemlja porekla: Francuska, 2012
Festivali i nagrade: Toronto (FIPRESCI – Specijalna nagrada režiseru), San Sebastijan (Zlatna školjka – režiseru, Nagrada žirija za scenario), London, Talin
Termin prikazivanja: četvrtak, 28. februar, 16.30 časova
Žanr: misterija, triler
Trajanje: 115 min.

Glavne uloge: Fabris Lišini (Fabrice Luchini), Ernst Umauer (Ernst Umhauer), Kristin Skot Tomas (Kristin Scott Thomas)
Scenario: Fransoa Ozon (Francois Ozon), Huan Majorha (Juan Mayorga) – drama
Režija: Fransoa Ozon (Francois Ozon)

SINOPSIS
Klod, 16-togodišnji dečak nevinog izgleda, želi da se ušunja u kuću svog školskog druga Rafa da bi dobio inspiraciju za pismeni zadatak. Impresioniran tim neobičnim i talentovanim đakom, njegov profesor Žermen ponovo otkriva u sebi poriv za podučavanjem, ali Klodov ulazak u Rafovu kuću izaziva seriju nekontrolisanih događaja.

Programska celina: Programska celina: Panorama svetskog filma – Centar "Sava"
Naziv filma: "Veliki majstor" ("Yi dai zong shi")
Zemlja porekla: Hongkong, Kina, 2012
Termin prikazivanja: četvrtak, 28. februar, 19.00 časova
Žanr: akcija, biografski, drama
Trajanje: 125 min.

Glavne uloge: Ciji Džang (Ziyi Zhang), Cung Le (Cung Le), Toni Leung Čiu Vaj (Tony Leung Chiu Wai)
Scenario: Kar Vai Vong (Kar Wai Wong)
Režija: Kar Vai Vong (Kar Wai Wong)

SINOPSIS
Kako su borilačke veštine postajale sve popularnije tridesetih godina prošlog veka, sve više ljudi je želelo da nauči više o tome od profesionalaca iz Fošana u Južnoj Kini. Neki od najiskusnijih velemajstora vole da izazivaju svoje protivnike i da se upuštaju u borbu. Da bi obezbedili potpunu koncentraciju, oni bi zatvarali mesto borbe kako niko ne bi mogao da ode. Nema hrane ni odmora dok se ne postignu neki rezultati. Ip Man je mlad i bogat čovek, izuzetno talentovan za borilačke veštine, koji ne želi slavu. Ipak, to ga ne sprečava da upada u nevolje koje dolaze. Dok je velemajstor Kung fasciniran njegovom veštinom, Kungova ćerka se zaljubljuje u njega. U borbi koja dolazi svi velemajstori u Fošanu imaju samo jedan cilj – da savladaju neprijatelja, Ji Ksan Tjana.

Programska celina: Program "Holivud" – Centar "Sava"
Naziv filma: "Povratak u igru" ("Trouble with the Curve")
Zemlja porekla: SAD, 2012
Festivali i nagrade: Holivud (Najbolja epizodna ženska uloga – Ejmi Adams), Nacionalni bord filmskih kritičara SAD (Nagrada Spotlajt – Džon Gudman)
Termin prikazivanja: četvrtak, 28. februar, 22.00 časova
Žanr: drama
Trajanje: 111 min.

Glavne uloge: Klint Istvud (Clint Eastwood), Ejmi Adams (Amy Adams), Džon Gudman (John Goodman)
Scenario: Rendi Braun (Randy Brown)
Režija: Robert Lorenc (Robert Lorenz)

SINOPSIS
O ostarelom Gasu, skautu bejzbol igrača, njegov tim misli da je zreo za penziju. On moli za još jednu šansu u pronalaženju novog igrača u nameri da se dokaže. Kad mu je molba uslišena, njegov prijatelj Pit moli Miki, Gasovu otuđenu ćerku, da pođe sa ocem na put jer mu popušta vid. Lekar savetuje Gasu da započne lečenje kod okuliste, ali on insistira da prvo ode u Severnu Karolinu u potrazi za novim igračem. Da bi saznala od oca razloge njihove otuđenosti, Miki prihvata Pitovu sugestiju i na kraće vreme prekida svoj redovan posao kako bi bila uz Gasa.
Kao i prethodnih godina, Festival će se održati u Centru "Saava" kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Kinoteci, a novost je da će se filmovi prikazivati i u bioskopu Fontana na Novom Beogradu. Ulaznice su u prodaji od 1. februara 2013. godine po ceni od 150 do 350 dinara na blagajnama pomenutih dvorana.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.