Program 36. FEST-a: ponedeljak, 25. februar 2008.

Ponedeljak će biti prava poslastica za filmofile na FEST-u, budući da će već od 17 časova biti prikazan rumunski film „Četiri meseca, tri nedelje i dva dana“, pobednik Kanskog filmskog festivala. Od 19.30 biće prikazan film „Pokajanje“, koji je nominovan za Oskara za najbolji film. Glumica Soirse Ronan (Saoirse Ronan) nominovana je za Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu ostvarenu u ovom filmu. Takođe, Kristofer Hempton (Christopher Hampton) je nominovan za Oskara za najbolji adaptirani scenario.
U poslednjem teminu večeri, od 22 časa, biće prikazan film „Zakletva“. Glumac Vigo Mortensen nominovan je za Oskara u kategoriji najbolja muška uloga za ulogu Rusa Semjona ostvarenu u ovom filmu.
Donosimo vam program FEST-a za Centar „Sava“ uz termine prikazivanja i cene karata.

Film:Požuda, oprez
Program:Horizonti
Datum i vreme:25. februar, 12 časova
Originalni naziv:Se, Jie
Zemlja:Kina, Hongkong, Tajvan, SAD 2007
Trajanje:156 minuta
Festivali:Venecija – Zlatni lav, 2007
Glavne uloge:Toni Lung Čiu Vai (Tony Leung Chiu Wai), Vei Tang (Tang Wei), Džoan Čen (Joan Chen), Vang Lihom (Wang Lee-Hom)
Režija:Ang Li (Ang Lee)

SINOPSIS

Vang, mlada, vesela i skromna devojka, za vreme Drugog svetskog rata beži iz svog sela u Hongkong. Na fakultetu se pridružuje patriotskoj pozorišnoj trupi, koja ubrzo postaje čvrsto povezana grupa prijatelja. Ubedljiva gluma podstiče simpatizere, ali zamorena ograničavanjem aktivnosti samo na pozornicu, trupa ubrzo osmišljava veoma opasan plan otpora koji će im zauvek promeniti život.
Uz pomoć poznanika ovi borci za slobodu kuju zaveru da se uključe u društveni život g. Jia i njegove žene tako što će se Vang predstaviti kao bogata žena udata za dobrostojećeg trgovca. Pod okriljem poslušničke kolaboracionističke vlade, Ji je zvezda u usponu, a nevina Vang postaje njegova ljubavnica da bi grupa mogla da ga ubije. Ona uspeva da privuče Jijevu pažnju, no sudbina umeša svoje prste i njega šalju u Šangaj. Nekoliko godina kasnije, kada Ji postane šef tajne policije, plan ponovo oživljava.

Film:Rat Čarlija Vilsona
Program:Horizonti
Datum i vreme:25. februar, 14.30 časova
Engleski naziv:Charlie Wilson’s War
Zemlja:SAD, 2007
Trajanje:97 minuta
Glavne uloge:Tom Henks (Tom Hanks), Džulija Roberts (Julia Roberts), Filip Simor Hofman (Philip Seymour Hoffman), Ejmi Adams (Amy Adams)
Režija:Majk Nikols (Mike Nichols)

SINOPSIS

Žestoko piće. Malo maskare. Mnogo nerava. Ko je rekao da ne mogu da obore sovjetsku imperiju? Ovo je istinita priča o tome kako su se udružili jedan kongresmen koji je voleo da se provodi, žena iz hjustonskog visokog društva, koja je volela da čini dobra dela, i jedan agent Cije, koji je voleo dobru borbu, kako bi sproveli najveću tajnu operaciju u istoriji. Čarlijeva prijateljica i povremena ljubavnica bila je Džoan Hering, jedna od najbogatijih žena u Teksasu.
Verujući da je odgovor Amerike na invaziju na Avganistan bio, najblaže rečeno, anemičan, ona podstiče Čarlija da za mudžahedine učini ono što nije uspelo nikome: da im obezbedi sredstva i oružje da iz zemlje isteraju sovjetskog agresora. Čarlijev partner u poduhvatu bio je agent Cije, Gast Avrakotos. Putujući po svetu njih troje će formirati jedno neverovatno savezništvo između Pakistanaca, Izraelaca, Egipćana, zakonodavaca i jedne trbušne plesačice. Postigli su izvanredan uspeh.

Film:Četiri meseca, tri nedelje i dva dana
Program:Horizonti
Datum i vreme:25. februar, 17 časova
Originalni naziv:4 luni, 3 saptamani si 2 zile
Zemlja:Rumunija, 2007
Trajanje:113 minuta
Festivali:Kan – Zlatna palma, 2007
Glavne uloge:Anamarija Marinka (Anamaria Marinca), Laura Vasiliju (Laura Vasiliu), Vlad Ivanov (Vlad Ivanov)
Režija:Kristijan Munđiju (Cristian Mungiu)

SINOPSIS

„Četiri meseca, tri nedelje i dva dana“ je deo većeg projekta pod nazivom „Priče iz zlatnog doba“. Reč je o istoriji komunizma u Rumuniji pripovedanoj posredstvom urbane legende. Cilj projekta je da kazuje o periodu bez neposredne veze s komunizmom i da se preko različitih priča usredsredi na lične sudbine u nesrećno vreme, kada su ljudi morali da žive pretvarajući se da je sve normalno. „Četiri meseca, tri nedelje i dva dana“ je prvi film u seriji.
Priča se dešava u Rumuniji krajem osamdesetih, u poslednjim, slabašnim danima komunističke vladavine. Itila i Gabita su prijateljice i studentkinje koje dele stan u Bukureštu. Uskoro ih optereti zastrašujući problem: Gabita je trudna. U to vreme u Rumuniji pobačaj nije bio dozvoljen, pa njih dve, prisiljene da potraže ilegalni prekid trunoće, u nekom ofucanom hotelu dospevaju u ruke izvesnog gospodina Bebea – ali Bebe odbija novac kao nadoknadu za svoje usluge i insistira na određenoj „alternativnoj“ robi.

Film:Pokajanje
Program:Horizonti
Datum i vreme:25. februar, 19.30 časova
Engleski naziv:Atonement
Zemlja:Ujedinjeno Kraljevstvo, 2007
Trajanje:123 minuta
Festivali:Zlatni globus – najbolja drama, 2008
Glavne uloge:Kira Najtli (Keira Knightley), Džejms Makavoj (James McAvoy), Brenda Bletin (Brenda Blethyn), Vanesa Redgrejv (Vanessa Redgrave), Romola Garai (Romola Garai)
Režija:Džo Rajt (Joe Wright)

SINOPSIS

Film počinje u Engleskoj 1935. u najtoplijem danu u godini. Pod pretećom senkom Drugog svetskog rata Brioni Talis i njena porodica žive privilegovanim životom bogataša u svojoj ogromnoj viktorijanskoj kući. I dok se porodica okuplja za vikend, mešavina tegobne vreline i dugo potiskivanih osećanja izbija na površinu stvarajući zlokobni osećaj pretnje i opasnosti.
Brioni, pisac u povoju, devojčica je žive mašte. U nizu katastrofalnih nesporazuma ona optužuje Robija Tarnera, sina njihove domaćice i ljubavnika svoje sestre Sesilije, za zločin koji nije počinio. Ta optužba uništava Robijevu i Sesilijinu tek rođenu ljubav i dramatično menja njihov život.

Film:Zakletva
Program:Horizonti
Datum i vreme:25. februar, 22 časa
Engleski naziv:Eastern Promises
Zemlja:Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, 2007
Trajanje:96 minuta
Nagrade:Britanska nezavisna filmska nagrada, 2008
Glavne uloge:Vigo Mortensen (Vigo Mortensen), Naomi Vots (Naomi Watts), Vensan Kasel (Vincent Cassel), Armin Miler-Štal (Armin Mueller-Stahl)
Režija:Dejvid Kronenberg (David Cronenberg),

SINOPSIS

Ruska tinejdžerka hitno biva prebačena u londonsku bolnicu kad joj počnu porođajni bolovi. Iako babica Ana Hitrova uspeva da porodi zdravu bebu, majka umire, ali s njom ne umiru i tajne. Iza mlade Ruskinje ostao je dnevnik. Rešena da novorođenče stigne do prave porodice, Ana pokušava da čita dnevnik i otkriva u njemu karticu za lokalni restoran. Odlazi tamo i upoznaje vlasnika Semjona, koji nudi da prevede dnevnik.
Međutim, Semjon nije ono za šta se predstavlja i Ana ubrzo počne da se pribojava da je dete u velikoj opasnosti. Semjon priznaje da dnevnik sadrži informacije o njegovom sinu Kirilu zbog kojih mladić može da dospe u zatvor uprkos tome što je dobra osoba. I dok se istina razotkriva, a Ana počinje da veruje da Kiril i njegov vozač žele da naude bebi, razvija se paklena oluja koja preti da ih sve proguta.

TerminCena pojed. karte
12.00150 dinara
14.30150 dinara
17.00200 dinara
19.30250 dinara
22.00250 dinara

Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.