U trendu

Pusti pravog da uđe

Žanr: horor
Trajanje: 116 min.

Glavne uloge:Kloi Moric (Chloe Moretz), Kodi Smit-Mekfi (Kodi Smit-McPhee), Ričard Dženkins (Richard Jenkins), Džimi Pinšak (Jimmy ‘Jax’ Pinchak), Saša Bareze (Sasha Barrese)
Scenario:Džon Ajvide Lindkvist (John Ajvide Lindqvist) – roman, Met Rivs (Matt Reeves)
Režija:Met Rivs (Matt Reeves)

SINOPSIS
Dvanaestogodišnji Oven je usamljeni dečak koga školski drugovi maltretiraju, a roditelji zanemaruju jer se razvode. On provodi dane maštajući o osveti u školi, a večeri špijunirajući komšije iz susednih zgrada. Jedina prijateljica mu je nova komšinica – Ebi, devojčica njegovih godina, koja živi sa svojim ćutljivim ocem. Iz svog stana zamračenog teškim zavesama Ebi izlazi samo noću, bosa, ne obazirući se na mraz i sneg. Oven u njoj prepoznaje srodnu dušu i njih dvoje ubrzo postaju veoma bliski.
U gradu u kom žive Oven i Ebi počinju da se dešavaju strašna ubistva, a Ebin otac iznenada nestaje. Iako je prestrašena, ona uporno odbija Ovenove pokušaje da joj pomogne, što njega navodi na pomisao da Ebi krije nezamislive tajne.
O FILMU
"Pusti pravog da uđe" je priča o odrastanju otuđenog i usamljenog dečaka iz malog grada u Novom Meksiku, čije je sazrevanje obeleženo prijateljstvom s misterioznom došljakinjom i nizom zastrašujućih događaja koji ga okružuju. Film reditelja Meta Rivsa zasnovan je na bestseleru švedskog pisca Jona Ajvide Lindkvista, "Pusti pravog da uđe" i istoimenom švedskom filmu reditelja Tomasa Alfredsona snimljenom 2008.
Nakon pojavljivanja 2004. godine roman je postao bestseler u Švedskoj, a nekoliko godina kasnije preveden je na danski, finski, norveški, engleski, ruski, kineski, italijanski, španski, poljski. Ove godine pojavio se i na srpskom jeziku.
Ime romana – "Pusti pravog da uđe", referenca je na deo mita o vampirima – ne mogu da uđu u kuću osim ako nisu pozvani, kao i na pesmu poznatog britanskog muzičara Morisija "Let the Right One Slip In". Švedski film zasnovan na romanu podjednako dobro su dočekale i kritika i publika. Osvojio je dve nagrade na festivalu fantastike u Ostinu i Nagradu britanskog nezavisnog filma za najbolji strani film, a bio je nominovan i za nagrade BAFTA.
Imena protagonista u američkoj verziji filma promenjena su u Oven i Ebi, a radnja je umesto u predgrađe Stokholma smeštena u mali grad u Novom Meksiku. "Pusti pravog da uđe" Meta Rivsa premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Torontu, posle čega je pobrao odlične kritike.
O GLUMCIMA
Kloi Moric (Ebi)
Američka glumica rođena 1997. najpoznatija je po ulozi Opasnice u parodiji na filmove o superherojima – "Fajter" ("Kick-Ass"). Igrala je i u filmovima "500 Days of Summer", "Diary of the Wimpy Kid", pojavljivala se kao gošća u serijama "Očajne domaćice" i "Dirty Sexy Money", a najavljeno je da će preuzeti ulogu Emily the Strange u ekranizaciji stripa o ovoj veoma popularnoj junakinji.
Kodi Smit-Mekfi (Oven)
Australijski glumac rođen je 1996. godine. Jednu od prvih velikih uloga imao je u filmu "Romulus, My Father", u kome mu je partner bio Erik Bana. Uloga u filmu "Put" Viga Mortensena (adaptacija romana Kormaka Makartija) donela mu je pohvale kritičara i brojne nominacije za najboljeg mladog glumca.
Oficijelni sajt

Premijera: Sinemanija 2010. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.