REC 2

Žanr: horor
Trajanje: 85 min.

Glavne uloge:Honatan Meljor (Jonathan Mellor), Manuela Velasko (Manuela Velasco), Oskar Zafra (Oscar Zafra), Arijel Kasas (Ariel Casas)
Scenario:Manu Diez (Manu Diez), Haume Balagero (Jaume Balaguero), Pako Plaza (Paco Plaza)
Režija:Haume Balagero (Jaume Balaguero), Pako Plaza (Paco Plaza)

SINOPSIS
U jednoj zgradi u Barseloni dešava se horor: stanovnici zaraženi virusom tumaraju naokolo napadajući svakoga ko im se nađe na putu. Zgrada je stavljena u karantin. Stižu lekarska ekipa i ekipa specijalaca kojima je zadatak da spreče da se zaraza raširi i da pronađu lek. U zgradi se takođe nalazi novinarka lokalne televizije, Anđela, s kamerom kojom beleži događaje.
Virus očigledno potiče od devojčice koja je još davno zaključana u sobu na tavanu, nakon što je jedan sveštenik bezuspešno pokušao da je izleči. Da li je posednutost demonima zapravo virus? Lek se može pronaći samo ako se prvo nađe zaražena devojčica i ako se analizira njena krv. Ali, to se mora izvesti u zgradi posednutoj zaraženim stanarima, gde se ne zna ko je sve zaražen i gde užas vreba iza svakog ćoška.
O FILMU
"REC 2" pripada podžanru horor filmova snimljenih kamerom iz ruke, dokumentarističkim pristupom, kako bi se stekao utisak da je korišćen materijal koji su snimili sami akteri filma (recorded footage, cinema-verite podžanr horora).
Ovo je nastavak veoma uspešnog španskog horora "REC" (2008). Prvi "REC" upoznaje publiku s izbijanjem zaraze i akterima događaja, dok drugi priča priču o strahotama koje se dešavaju unutar zidova dok je zaraza u punom jeku.
"REC 2" premijerno je prikazan na 66. venecijanskom festivalu, a bio je na programu i drugih prestižnih svetskih festivala: u Torontu u okviru kultnog "Midnight Madness", programa posvećenog neuobičajenim žanrovskim ostvarenjima, u Ostinu (Teksas) na programu "Fantastic Fest", kao i na programu najvećeg svetskog festivala posvećenog hororu i naučnoj fantastici – u Sitdžesu u Španiji.
Prvog vikenda prikazivanja u Španiji "REC 2" je bio prvi na listi filmova, po broju gledalaca imao je najbolji bioskopski start godine u Španiji. Oba "REC" filma stekla su vernu publiku i dobila dobre kritike. Sledeći uspeh prva dva filma, reditelji su se razdvojili kako bi snimili još dva nastavka i tako ispričali celu REC priču. Pako Plaza objasniće nastanak virusa u filmu "REC 3: Genesis", a Haume Balagero okončaće svet sa "REC 4: Apocalypse".
O REŽISERIMA
Haume Balagero i Pako Plaza (reditelji)
Španski reditelji poznati su po ostvarenjima iz žanra horora. Takođe su i dugogodišnji prijatelji iz istog kruga mladih španskih reditelja koji se bave horor filmovima. Njihovo interesovanje za snimanje filmova strave i užasa potiče još iz detinjstva, dok su fascinirano gledali seriju "Mis terrores favoritos" ("Moji omiljeni strahovi") na tada jedinom programu španske nacionalne televizije.
Pored rada na prvom filmu iz franšize "REC", njih dvojica su kao scenaristi zajedno radili i na filmu "Karantin". U franšizi "REC" i kao scenaristi i kao reditelji uvode neka osveženja u žanr. "Želeli smo da našim zombijima priđemo iz drugog ugla – da izmešamo natprirodno s idejom virusne infekcije. Tako smo dobili zombije koji su istovremeno demoni", kaže Plaza. "Time što smo dodali ovaj elemenat natprirodnog ostavljamo mnogo toga otvorenog, neobjašnjenog, što može da uplaši", dodaje on.
Oficijelni sajt

Premijera: oktobar 2010. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.