Sedam psihopata

Žanr: krimi komedija
Trajanje: 110 min.
Premisa: Oni neće ukrasti nijednog ši-cua

Glavne uloge:Kolin Farel (Colin Farrell), Kristofer Voken (Christopher Walken), Sem Rokvel (Sam Rockwell), Vudi Harelson (Woody Harrelson), Abi Korniš (Abbie Cornish), Tom Vejts (Tom Waits), Olga Kirilenko (Olga Kurylenko), Željko Ivanek
Scenario:Martin Makdona (Martin McDonagh)
Režija:Martin Makdona (Martin McDonagh)

SINOPSIS
Marti (Kolin Farel) je pisac koji sanja da završi svoj scenario "Sedam psihopata". Bili (Sem Rokvel) je njegov najbolji prijatelj, nezaposleni glumac koji se povremeno bavi krađom pasa. On želi da pomogne Martiju, kome je potrebno malo fokusa i inspiracije. Hans (Kristofer Voken) je Bilijev partner u otmicama, religiozan čovek s nasilnom prošlošću. Čarli (Vudi Harelson) je kriminalac čijeg su voljenog psa ši-cua upravo ukrali Bili i Hans. Čarli je nepredvidljiv, vrlo nasilan i ne razmišlja mnogo kada povlači okidač. Marti će u jednom momentu dobiti sve – i fokus i inspiraciju, koji su mu očajnički potrebni, samo dok je živ da ispriča priču.
O FILMU
Film je premijerno prikazan početkom septembra 2011. na Filmskom festivalu u Torontu, na kome je reditelj Martin Makdona osvojio nagradu publike. Inače, on je osvojio Oskara za kratki film "Six Shooter", a njegovo ostvarenje "Ubice na odmoru" ("In Bruges") bilo je u nominaciji za ovu najprestižniju filmsku nagradu.
Film "Sedam psihopata" bio je u nominaciji za nagradu BAFTA za najbolji film. Za ulogu Čarlija bio je predviđen Miki Rork, ali je napustio snimanje zbog neslaganja s rediteljem. Zamenio ga je Vudi Harelson. "Harelsona znam godinama i on je takođe bio savršen izbor. Ima sjajne dramske elemente, ali je i fantastičan komičar. Te dve stvari bile su neophodne za ovu ulogu", rekao je reditelj.
U komediji "Sedam psihopata", čiji scenario i režiju potpisuje Martin Makdona, glavne uloge tumače Kolin Farel, Sem Rokvel, Kristofer Voken, Vudi Harelson, Tom Vejts, Olga Kirilenko i Abi Korniš.
Ideja za ovaj film nastala je pre oko šest-sedam godina. "Imao sam priču za jednog psihopatu", priseća se Makdona. "Usledila je druga priča, a zatim i ostale poput snežne kugle." Inače, on je scenario za "Sedam psihopata" pisao u isto vreme kada i svoj rediteljski prvenac – "Ubice na odmoru" ("In Bruges"), za koji je osvojio nagradu BAFTA i imao nominaciju za Oskara za najbolji scenario. Ovaj film je snimio posle svog prvog ulaska u svet filma sa "Six Shooter", koji mu donosi Oskara za najbolji kratki film.
U to vreme, Makdona nije bio siguran u rešavanju kompleksnosti i višeslojnosti "Sedam psihopata". "To je bilo isuviše veliko. Prvi put kada sam režirao, odlučio sam da započnem s nečim što je više vezano za stvari koje poznajem. ‘Ubice na odmoru’ fokusirani su na karaktere i na studiju odnosa i sve je smešteno na jedno mesto. ‘Sedam psihopata’ su poput džinovske filmske slagalice. Mislim da nikada ne bih snimio ovaj film da prvo nisam uradio ‘Ubice na odmoru’", dodaje on.
Sa sedam različitih karaktera, izazov je bio definisati šta znači biti psihopata, a reditelj kaže: "Neki likovi imaju elemente psihopate, a u isto vreme ih nemaju. Pretpostavljam da je sve to u oku posmatrača. To je zabavna slagalica za igru, otkrivati ko jeste, a ko nije psihopata u ovom filmu."
O SEDAM PSIHOPATA
Br. 1: naizgled normalan tip – Marti (Kolin Farel)
"Bio sam oduševljen što ponovo radim sa Martinom", kaže Kolin Farel, koji je igrao glavnu ulogu u filmu "Ubice na odmoru". Govoreći o svom liku, Farel dodaje: "On se zaljubio u svoj naslov, ali nije došao ni do jednog psihopate. Njegov prijatelj Bili misli da Marti ne živi svoje kreativne potencijale i otići će vrlo daleko da bi mu pomogao. Bili želi da bude deo procesa pisanja, što je donekle problem. Sredstva kojima se služi da mu pomogne su malo ekstremna."
Br. 2: njegov najbolji prijatelj – Bili (Sem Rokvel)
"Bilijeva lojalnost Martiju je ogromna, možda do tačke u kojoj je to malo nezdravo", kaže Sem Rokvel. "On pokušava da mu pomogne da napiše scenario, ali se malo zaneo u tom procesu. To je prijateljstvo sa puno ljubavi i opraštanja, ali ne zaboravite i bes." Jedan od sporednih karaktera s kojim Rokvel provodi dosta vremena na platnu je Boni. "Boni je pas kojeg je Bili ukrao i drži ga kao taoca", kaže Rokvel. "Pas, ispostavilo se, pripada gangsteru Čarliju. Odatle, stvari kreću uzbrdo (ne nizbrdo) – iz Bilijeve perspektive", dodaje on. "Moram da budem iskren – imam psihopatskih momenata svaki dan", kaže Rokvel. "Svi imamo potencijale da budemo psihopate. Samo biramo da se ne ponašamo tako."
Br. 3: tip sa zadatkom – Čarli (Vudi Harelson)
Kada Bili otme Bonija, "problem ne može biti veći", kaže Vudi Harelson. "Ovo je Čarlijev voljeni ši-cu pas. Čarli i njegovi momci će učiniti sve što je potrebno da se Boni vrati kući. Ono što Čarlija čini psihopatom jeste nasilje koje uvek tinja u njemu i lako izlazi iz njega. On misli da je najpametnija osoba i ne ponaša se dobro prema ljudima", dodaje on.
Za Oskara nominovani glumac Vudi Harelson prihvatio je ulogu dve nedelje pre početka snimanja. "Ja sam veliki ljubitelj Martinovog rada. Pre nekoliko godina želeo sam da pročitam dela najboljih dramskih pisaca i došao sam do primerka "Lonesome West". Bio sam oduševljen koliko je to briljantno, smešno i mračno. Kada sam upoznao Martina, ponudio mi je ulogu u komadu ‘The Pillowman’. Ipak, pomislio sam da je previše mračan i odlučio da to ne radim. Onda sam video komad na Brodveju i udario sam sebe. Kada je stigla ponuda za ‘Sedam psihopata’, rekao sam sebi da neću dva puta da napravim istu grešku. Čarli je sjajna uloga."
Br. 4: zgodna devojka – Anđela (Olga Kirilenko)
"Anđela voli psihopate. Nju privlače loši momci", kaže Olga Kirilenko. Opisujući svoj karakter, za koji se ispostavlja da je Čarlijeva devojka, ona kaže: "Anđela igra vrlo opasnu igru. I sve vreme bori se sa Boni za Čarlijevu pažnju i naklonost." Kako Kirilenkova, najpoznatija po ulozi Bondove devojke u "Quantum of Solace", definiše psihopatu? "Srela sam nekoliko psihopata u životu. Oni su vrlo koncentrisani na sebe i dosta su van realnosti. Sve se vrti oko njih, sve vreme." Kada ju je Makdona pozvao za ulogu Anđele, bila je oduševljena ulogom. "Scenario je jedan od najpametnijih koje sam ikada pročitala. Vrlo je smešan i duhovit."
Br. 5: nenasilni tip – Hans (Kristofer Voken)
"Ne mislim o Hansu kao o psihopati", kaže Kristofer Voken. "On samo krade pse i vraća ih kako bi dobio nagradu." "Martinova genijalnost je u tome što ovaj psihopata pobija svako nasilje", dodaje producent Grejam Brodbent, kome je Hans omiljeni lik.
Br. 6: pasivno-agresivna devojka – Kaja (Abi Korniš)
"Marti i Kaja su u nevolji. Ona je umorna od njegovog opijanja, lenjosti i toga što previše vremena provodi s Bilijem", dodaje Abi Korniš, koja igra Martijevu devojku. Iako je Kaja najrazumniji lik u filmu, ona trpi zavist psihopate zbog vremena i pažnje svog dečka. "Psihopate nisu uvek svesne svog psihopatskog ponašanja", kaže Abi. "Postupci koje smatramo ludim za njih su potpuno normalni. Bili je oličenje toga."
Br. 7: tip sa zecom – Zaharije (Tom Vejts)
"Pre svega, psihopata neće nikada nazvati sebe ili nekog drugog psihopatom. Ta reč se ne upotrebljava. Postoje stvarne psihopate oko vas. Ne biste bili sigurni dok se nešto ne dogodi. Oni su ljudi koji žive sa ogromnim tajnama. Igram čoveka koji je vrlo zaljubljen, ali rastavljen je od svoje supruge i pokušava da se ponovo sretne s njom", kaže Tom Vejts. "Da, on ima i zeca. Šta nije u redu sa tim?", dodaje kroz smeh. "Proveo sam nekoliko dana jureći zeca po dvorištu i bio je to jedan od najboljih treninga, kao za sportiste. Morao sam da naučim kako se zec drži, jer ako iskoči iz ruku, dan snimanja je propao. Što se ljubimca tiče, ne znam da li bi zec bio moj izbor. To je stvar karaktera."
I kuca – Boni
U potrazi za savršenim štenetom, Makdona je posle desetina pasa pronašao desetomesečnog ši-cua. Pas se već zvao Boni, kao u scenariju. "To je bio znak, život je imitirao umetnost", kaže reditelj, dodajući, "Želeo sam malog psa. Kada on nestane, uslediće čitav niz događaja. Radi se o nečijoj glavi."
Oficijelni sajt

Premijera: 7. februar 2013. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.