U trendu

Sudija Dred 3D

Žanr: akcija, naučna fantastika
Trajanje: 95 min.
Premisa: Presuda stiže!

Glavne uloge:Karl Urban (Karl Urban), Olivija Tirlbi (Olivia Thirlby), Lena Hidi (Lena Headey)
Scenario:Karlos Eskera (Carlos Ezquerra), Aleks Garland (Alex Garland), Džon Vagner (John Wagner)
Režija:Pit Trevis (Pete Travis)

SINOPSIS
Budućnost. Amerika je ozračena pustoš. Na Istočnoj obali, od Bostona do Vašingtona prostire se Mega siti jedan – ogromna metropola puna nasilja, sa više od 400 miliona prestravljenih stanovnika. Red u urbanom haosu pokušavaju da uvedu samo Sudije. Oni su predstavnici zakona, porotnici, sudije i egzekutori – sve u jednom. Jedan od njih je Dred. Vrhovni sudija šalje ga u misiju da testiraju početnicu, moćnu vidovnjakinju Kasandru Anderson. Sudije kreću prema naizgled rutinskom ubistvu u zloglasnom mega bloku Drvo breskve, visokom 200 spratova, u kome vlada nemilosrdni klan Ma-Ma. Kada Sudije pokušaju da uhapse jednog od glavnih ubica klana, Ma-Ma zatvara celu zgradu i naređuje lov na Sudije. Tako se dvoje Sudija, iskusni Dred i početnica Kasandra, nađu u opakoj i bespoštednoj borbi za preživljavanje.
O FILMU
Svet budućnosti osmislili su Džon Vagner i Karlos Eskera još 1977. godine i on se od tada samostalno razvija. Nagrađen je titulom najboljeg britanskog stripa i najboljeg svetskog stripa svih vremena. Aleks Garland i njegov beskrajno maštovit um donose nam futuristički neo-noar akcioni film pun slavnih likova – inkarnaciju stripa čiji su autori Džon Vagner i Karlos Eskera.
Aleks Garland kaže: "Odrastao sam čitajući taj strip. Neverovatni autori i umetnici oblikovali su me kao čoveka. Endru, Alon i ja smo radili na adaptaciji ‘Sudije Dreda’ s naglaskom na adrenalinu i realizmu, ali i na velikom spektaklu kakav dolikuje mestu zvanom Mega City One."
Džon Vagner kaže: "Scenario, kako ga je napisao Aleks Garland, veran je originalnom konceptu zahvaljujući kome je Sudija Dred postao toliko omiljen. To je visokooktanska jurnjava kroz mrak nepreglednog futurističkog grada. Sjajno za sve obožavaoce." Strip "Sudija Dred" je priča o predstavniku zakona u dalekoj budućnosti, objavljen pre više od tri decenije. Prema njemu je razvijen čitav niz licencnih proizvoda – romani, časopisi, karte i drugo, uključujući kompjuterske igrice, akcione figurice…
Krajem sedamdesetih britanski strip 2000AD prodavao se svake sedmice u 100.000 primeraka. Aleks Garland kaže: "Bilo mi je desetak godina kad sam pročitao prvi 2000AD – i potpuno me opčinio, pogotovo ‘Sudija Dred’." Džon Vagner naglašava: "Garland ima organsku reakciju na moj rad. Dred je kombinacija dobrog i lošeg momka. Kad vidite šta radi, morate da pomislite da je sreća što takav tip ne postoji. Kontradiktorna mešavina dobra i zla upravo je sila koja pokreće taj lik. Iako on samog sebe ne doživljava kao zlog, jer veruje da je u pravu i da postupa ispravno, on nipošto nije tip kakvog biste poželeli da vas čuva na ulici."
O REŽISERU
Pit Trevis (reditelj)
Snimio je prvi studijski film "Tačka prednosti", u kome glume Denis Kvejd, Forest Viteker, Metju Foks i Sigurni Viver 2008. godine. Nakon toga snimio je "Endgame", u kome glavne uloge imaju Čivetel Elidžor, Džoni Li Miler i Vilijam Hart i koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu Sandens 2009. godine, a godinu dana kasnije dobio je nagradu Grierson. Trevis je snimio i "Omagh", kao i televizijske drame "Henry VIII" i "The Jury" (glume Džerard Batler i Mark Strong). Nedavno je završio film "Falcon" za Sky Atlantic, na osnovu krimića koji je napisao Robert Vilson (glume Marton Čokas i Hejli Atvel).
O GLUMCIMA
Karl Urban (Sudija Dred)
Rođen je na Novom Zelandu, a najpoznatiji je kao Jomer iz drugog i trećeg filma serijala "Gospodar prstenova" (Piter Džekson) i kao dr Leonard – Bones Mekoj iz hita "Zvezdane staze" (Dž. Dž. Abrams) iz 2009. godine. Bio je i ruski ubica Kiril u akcionom trileru "Bornova nadmoć" (Pol Gringras, glumi Met Dejmon), a glumio je i u novozelandskim filmovima "The Price Of Milk" i "Out Of The Blue".
Godine 2010. igrao je u adaptaciji stripa "Red" (glume Brus Vilis, Džon Malkovič, Morgan Frimen i Helen Miren), a 2011. snimio je film "Sveštenik: sveti ratnik 3D" (glume Pol Betani i Kristofer Plumer). Uskoro ćemo moći da ga vidimo u nastavku serijala "Zvezdane staze".
Olivija Tirlbi (Anderson)
Njujorška glumica koja je pažnju gledalaca privukla ulogom u višestruko nagrađivanom filmu "Let 93" (Pol Gringras). Usledile su uloge u filmovima "Juno" (Džejson Rajtman), koji je bio nominovan za Oskara (glume Elen Pejdž, Džejson Bejtmen i Dženifer Garner); "The Wackness" (Džonatan Levin, glumi ser Ben Kingsli); "Snežni anđeli" (Dejvid Gordon Grin, glume Sem Rokvel i Kejt Bekinsejl); "Bez obaveza" (glume Natali Portman i Ešton Kučer); "Margaret" (Kenet Lonergan, glume Ana Pakin, Mark Rufalo i Met Dejmon); "New York, I Love You", kao i televizijski film "Bored To Death". Njeni najnoviji filmovi su "Being Flynn" (glume Robert de Niro, Džulijana Mur i Pol Dejno) i "Nobody Walks" (glume Rozmari Djuit i Džon Krasinski), a nedavno je glumila u drami "Lonely, I’m Not".
Oficijelni sajt

Premijera: 27. septembar 2012. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.