U trendu

Trans

Žanr: drama
Trajanje: 126 min.
Zemlja porekla: Portugal, Italija, Francuska (2006)
Nagrade: Gran pri u sekciji Euroimaž – FFS, Novi Sad

Glavne uloge:

Ana Moreira (Ana Moreira), Viktor Rakov (Viktor Rakov), Robinson Stivenin (Robinson Stevenin), Andrej Čadov (Andrei Chadov)

Scenario: Tereza Viljaverde (Teresa Villaverde)
Režija: Tereza Viljaverde (Teresa Villaverde)

SINOPSIS
Priča govori o mladoj Sonji. Ona još nema ni 25 godina, a odlučila je da jednom zasvagda napusti dečka i porodicu u Sankt Peterburgu, u Rusiji. Na tom putu će upoznati privid novog života i pakao kroz koji prolaze oni koji veruju da život više nema šta da im ponudi. Na putešestviju kroz Evropu – preko Nemačke i Italije sve do Portugala – Sonja će doživeti svu bedu i poniženje koje donose trgovina ljudima i iskorišćavanje. Ovo je priča o jednoj drugačijoj Evropi.
O FILMU
Film „Trans“ premijerno je prikazan na Filmskom festivalu Srbije u Novom Sadu i osvojio gran pri za najbolje ostvarenje u selekciji evropskih filmova „Euroimaž“. Film je koprodukcija Portugala, Francuske i Italije i predstavlja potresnu i simboličnu priču o jednoj drugačijoj Evropi, o trgovini ljudima i nemilosrdnom iskorišćavanju belog roblja. Odluku o najboljem filmu u toj sekciji doneo je žiri čiji su članovi bili filmski poslenik iz Nemačke – Oto Rajter, i reditelji Jasmin Duraković (Bosna i Hercegovina) i Gorčin Stojanović (Srbija).
O ideji da uradi angažovan film koji progovara o ljudskoj nesreći u savremenom svetu i koji ne preza da pokaže najgore ljudske osobine Tereza Viljaverde kaže: „‘Pakao je pseći lavež koji dolazi s polja’, napisala je sveta Tereza od Avila. Ovo je početak 21. veka, a psi laju dalje i snažnije. Još se nismo oslobodili torture, ropstva i genocida. Glavna junakinja u filmu gleda pravo u taj pakao iz istinske blizine, ali ne pripada mu. Naime, moraš biti deo tog pakla da bi bio unutra. Ona nije deo njega, ali ne može da nađe izlaz. O svom ličnom iskustvu u nacističkom logoru Horhe Semprun napisao je da jedan od motora preživljavanja radoznalost. Ako ne želimo da saznamo i da vidimo, plamenovi će biti sve veći i veći. Živimo u vremenu kada ništa ne može biti uzeto za sigurno, u kojem sve može lako da se raspadne. Ovaj film je o jednom takvom raspadanju“.
Tereza Viljaverde uspešna je kao reditelj, scenarista i glumica, a „Trans“ je drugi film, nakon nagrađivanog „Os Mutantes“, na kome sarađuje s Anom Moreirom, jednom od najtalentovanijih mladih evropskih glumica.
O REŽISERU
Tereza Viljaverde (reditelj)
Rođena je 18. maja 1966. u Lisabonu. Višestruko je nagrađivana za film „Os Mutantes“ (1998). Ima dugu i uspešnu karijeru kao reditelj, pisac i glumica.
O GLUMCIMA
Ana Moreira (Sonja)
Rođena je 13. februara 1980. u Lisabonu, Portugal. Dva puta je proglašavana za jednu od najvećih mladih evropskih glumica. Osvojila je dva portugalska Zlatna globusa – za uloge u filmovima „Adrijana“ i „Mutant“, koji je takođe režirala Tereza Viljaverde i s kojim je postigla veliki uspeh.
Oficijelni sajt:
Transe (2006)
Premijera: Filmski festival Srbije
U bioskopima: 23. avgust 2007. godine, dvorana Kulturnog centra

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar