U trendu

Vjerujem u anđele

Žanr: romantična komedija
Trajanje: 101 min.
Engleski naziv: I Believe in Angels (2009)

Glavne uloge:Dolores Lambaša, Vedran Mlikota, Aljoša Vučković, Mile Kekin, Damir Mihanović Čubi, Marija Kohn, Nives Ivanković, Frano Lasić
Scenario:Nikša Sviličić
Režija:Nikša Sviličić

SINOPSIS
Poštar Šime (Vedran Mlikota) jedna je od omiljenih osoba u malom gradu na ostrvu usred mora. Šime je veoma inteligentan i meštani ga veoma poštuju zbog njegove neobične upućenosti u sve događaje i sudbine u njihovom malom gradu. On zna vremensku prognozu, koji će vetar da duva, koja će propoved biti na misi u nedelju.
Za sve meštane Šime je nedodirljivi genije. Međutim, za razliku od meštana, gledaoci će saznati da Šimina genijalnost potiče od toga što on čita tuđu poštu. Opčaran sudbinama drugih ljudi, Šime je usavršio način da otvori pisma nad parom. On čuva sve informacije o ljudima s ostrva na hamer papiru, vodeći računa o tome ko dobija koje pismo, i to mu omogućava prilaz raznim privatnim problemima ljudi.
Jednog dana prelepa žena po imenu Dea (Dolores Lambaša) dolazi u grad i svi muškarci u gradu započinju s uobičajenim mediteranskim udvaranjem pošto je veoma atraktivna i poželjna. Međutim, Dea čuva neke tajne i potpuno ignoriše sve njihove pokušaje, samim tim i pokušaje udvaranja poštara Šime. Iznenada, usled niza događaja, ona saznaje za mali poštarev hobi – da on čita tuđu poštu. Istovremeno joj pristižu pisma od misteriozne Klare, s kojom započinje intenzivnu komunikaciju. Poštar, naravno, čita njena pisma i sklapa slagalicu njenog života, i na osnovu tih informacija pokušava da joj se približi.
Njemu se mnogo dopada Dea i zato se dosta trudi da je osvoji (naravno, on to realizuje uz pomoć privilegovanih informacija koje je pročitao u njenim pismima). Dea ubrzo pada na njegov šarm i sve deluje idilično. Ali, vremenom se meštani okreću protiv Šime, tvrdeći da ga je "prostitutka otela". Šime uopšte nije zabrinut zbog toga, jer što više vremena provodi sa njom, sve mu se više dopada.
U poslednjem delu filma saznajemo kakva je Dea u stvari i shvatamo da je sve vreme imala plan koji u poslednjem momentu dovodi do preokreta u kraju filma.
O FILMU
Film "Vjerujem u anđele" je romantična, mediteranska komedija, veoma slična filmovima "Mediteraneo" i "Amarkord", ispunjena češkim smislom za humor. Pored glavne priče, postoji niz događaja i likova koje možete naći samo na ostrvu usred mora. I kada tome dodate nemogućnost upotrebe mobilnih telefona (zbog jakog magnetnog polja na ostrvu), dobijate sve činjenice koje ukazuju na dobar film s ukusom sunca, mora, soli i ljubavi.
Zahvaljujući neobičnoj lepoti lokacija (grad Komiža na ostvru Vis) i neverovatnoj atmosferi na snimanju, film "Vjerujem u anđele" poseduje veliki potencijal da osvoji gledaoce sjajnom pričom, da vas nasmeje vickastim šalama i da vas na kraju natera da razmišljate o njegovoj poruci.
O REŽISERU
Nikša Sviličić (reditelj i scenarista)
Rođen je u petak, 13. novembra 1970. godine. Diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramskih umetnosti, muzeologiju na Filozofskom fakultetu i žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka. Tokom 2003. godine Sviličić je na Univerzitetu u Ohaju radio u odeljenju za istraživanje. Nakon što je diplomirao, završio je i master, kao i disertaciju na temu informacionih nauka.
Sa završenim doktoratom postao je jedan od uglednih stručnjaka u oblasti novog filma, zasnovanog na hipermedijima i multimedijalnim tehnikama. Tokom svojih studija filma i televizije, režirajući na Akademiji dramskih umetnosti, Sviličić je napisao i režirao brojne kratkometražne filmove i poneki dokumentarni film predstavljen na nebrojeno mnogo međunarodnih festivala (Edinburg, Njujork, Tel Aviv i dr.).
Njegov prvi dugometražni film, romantična komedija "Vjerujem u anđele", osvojio je nagradu publike na Filmskom festivalu u Puli 2009. godine. Film "Vjerujem u anđele" je najnagrađivaniji od strane publike u Hrvatskoj. Sviličić je trenutno direktor fonda hrvatskog nacionalnog filma (hrvatskog audiovizulenog centra).
Oficijelni sajt

Premijera: 26. oktobar 2010. godine u bioskopu Kolosej

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.