U trendu

Fenomen zvani Sergej Ćetković

Posle bavljenja fenomenima izvan ovih naših granica koji će posetiti našu zemlju, bavimo se i onim domaćim ili takoreći domaćim.
Miran, tih, nenametljiv. Bez velike pompe, bez skandala, bez ikakvog siljenja stigao je do samog vrha, samo zahvaljujući svom glasu. Iako je i ranije bio aktivan, primetili smo ga 2000. godine sa singlom "Zaustaviću vrijeme". Sergej Ćetković, rođeni Podgoričanin, danas je veliko ime domaće ili crnogorske scene, kako god hoćete. Rođen je 8. marta 1976. godine, a karijeru počinje 1989. s bendom "Vatrena srca" kao klavijaturista i prateći vokal. Godine ’94. nastavlja rad u grupi "Amfiteatar" sve do raspada benda 1998. Tada sledi sjajna solo karijera za koju danas možemo reći da se retko sreće na ovim prostorima.
Da se pozabavimo malo diskografijom ovog pevača. Godine 2000. izdaje svoj prvi CD pod nazivom "Kristina" (izdavač Goraton). Pesmama "Zaustaviću vrijeme", "Sati, dani, godine", "Grad" i "Probudi me" skreće pažnju javnosti na sebe. Za istog izdavača objavljuje i drugi album – "Budi mi voda" (2002). Dvanaest novih pesama, od kojih se izdvajaju "Budi mi voda", "Moje si sve" i "Nikada". Ono što sledi može se nazvati bombom. Godine 2005. izdavač "City records" i album "Kad ti zatreba". Gotovo svih deset pesama s ovog ostvarenja podjednako se slušalo. "Neću da znam", "Prokleta bila", "Muško sam", "Reci mi u lice", "Prokleta bila", "Prsten na sto", "Hiljadu razloga", "Kad ti zatreba", sve hit do hita. Fali li neki? Naravno. "Pogledi u tami". Posle ove pesme, više nije bilo nikoga ko nije čuo za Sergeja Ćetkovića, ako je ranije neko takav i postojao. Ja lično otišao sam u bioskop da pogledam film "Pogled sa Ajfelovog tornja" samo zato što ga je ta pesma promovisala. Moram priznati da sam se silno razočarao kad sam shvatio da od pesme u filmu nema ni traga ni glasa (u bioskopskoj verziji nema je čak ni u odjavnoj špici). No, dobro. Fenomen Sergeja postao je neuništiv.
Ovakav glas svakako se morao ovekovečiti i na živom albumu. To se desilo 2006. CD i DVD "Live from Sava Centar", koji ponovo potpisuje "City records", postaje neizostavan u muzičkoj kolekciji svih romantičnih duša s ovih prostora. Tako stižemo i do najnovijeg, četvrtog po redu, studijskog albuma "Pola moga svijeta", objavljenog ove godine (izdavač isti za Srbiju), po kome je nazvana i turneja na kojoj se pevač trenutno nalazi. Ono što je mene oduvek fasciniralo kod svih autora koji to rade, ne samo Sergeja, jeste to da pored sjajnog glasa ovaj pevač ispod svih pesama potpisuje svoje ime i za tekst i za muziku. Vrednost više, svaka čast.
Da, turneja. To je najbitniji razlog pisanja ovog teksta. Koliko je interesovanje izazvao, "Arena" bi mu bila mala. Ali, ne, on želi intimniju i prisniju atmosferu s publikom i zbog toga bira Centar "Sava". Pre dve godine tri puta je punio taj prostor. A ovoga puta… Pet rasprodatih koncerata: 20, 21, 22, 23. i 24. novembar! I još bi bilo interesovanja, ali nedostajalo je termina. Spektakl koji se ne propušta. Najbolje ozvučenje, najkvalitetnija rasveta. I on, Sergej Ćetković. Kapa dole.
Ko propusti Beograd, biće još prilika: 30. novembar – Čačak, 4. decembar – Šabac, 6. decembar – Novi Sad, 9. decembar – Požarevac, i na kraju, 11. decembar – Niš.

8 komentara
 1. Beba Stanišić

  Bravo, Sergej, samo nastavi, ideš pravim putem!

 2. Milena Šajić

  Malo je lepih reči koje mogu opisati Sergeja. Sve najlepše mislim o njemu, jedan zaista fenomenalan, jedinstven, skroman pevač. Veliki pozdrav i srećna vam Nova 2009. godina!

 3. Dragana Ljubičić

  Najbolji pevač kod nas, a i šire. Koncert je bio predivan.

 4. Jovana Sredović

  Najbolji je, obožavam ga! Sutra je koncert kod nas u Čačku. Naravno, dolazim da ga gledam. Svi Čačani su jako zainteresovani za koncert pa je teško doći do ulaznica. Ja sam je jedva nabavila.

 5. Jeca Dragašević

  Predivan tekst, predivno napisan o Sergeju – predivnom čoveku. Hvala!

 6. Jovanka Milanović

  Sergej je odličan pevač i sve pohvale za njega! Nisam stigla da odem na koncert, ali ne sumnjam da je bio na zavidnom nivou 🙂

 7. Sanja G

  Karte su rasprodate još pre 6 dana 🙂

 8. Sara Cvetanović

  Ovo je zaista odlično. Sergej je super pevač. Pozdrav!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike