U trendu

Slomljena srca, izgubljeni životi: Ovo su tragične, istinite priče iza najpoznatijih domaćih balada

Prljavo kazalište, Riblja Čorba, Zdravko Čolić i mnogi drugi hitmejkeri u nekim od svojih najpoznatijih pesama opevali su tragedije koje su se dogodile njima ili drugima.

Neke od najlepših domaćih balada zasnovane su na istinitim događajima. Iznenadiće vas priče koje se kriju iza pesama koje redovno pevate, piše Story.hr.

Zdravko Čolić – Ona spava

Ovaj veliki hit Zdravka Čolića opisuje tragediju koja se dogodila 1974. godine kada se devojka Milica Kostić bacila s 11. sprata nebodera kako bi pobegla od pet nasilnika koji su je hteli da je siluju. Tamo je jedan poznanik doveo na prevaru kako bi navodno pozvala njegovu devojku koja ima stroge roditelje da izađe, čineći mu tako uslugu.

Nakon što je shvatila da nema devojke i koje su im namere, preklinjala ih je da je ne diraju, pokušavajući da im probudi savest. Nisu želeli da odustanu i bacanje kroz prozor joj se učinilo kao jedina opcija kako bi obranila svoju čast. Tekst je delo Crnogorca Velizara Šofranca, a nakon tragedije, tamo su organizovane i demonstracije jer je ceo slučaj šokirao tadašnju jugoslovensku javnost.

Indexi – Bacila je sve niz rijeku

Ova čuvena balada priča je o velikoj ljubavi Davorina Popovića i nepoznatoj devojci iz Sarajeva. Kako su mediji pisali, njihova ljubav pukla je kada je ona zatrudnela, a nisu to planirali. Devojka je tada navodno pobacila i nestala iz njegovog života.

Navodno je godinama kasnije Popović uočio tu djevojku među publikom na koncertu u Švedskoj, prekinuo je sa svirkom i uzaludno je tražio. Autor muzike pesme je Fadil Redžić, a stihova Kemal Monteno.

Boris Novković – Tamara

Pevač je otpevao ove stihove iz saosećanja prema prijatelju koji je voleo jednu Tamaru. Raskinuli su i on je neizmerno patio za njom. Prema rečima pevača, prava Tamara se prepoznala u pesmi i nedugo nakon njenog izdavanja, na telefonskoj sekretarici je čuo njenu poruku, u kojoj mu je zahvalila što joj je posvetio pesmu.

Prljavo kazalište – Tu noć kad si se udavala

Pesma je posvećena članu benda Jasenku Houri i njegovoj bivšoj devojci koja mu je svojevremeno obećala da će ga čekati dok bude u vojsci. Međutim, kada je odslužio vojni rok i vratio se, saznao je da imaju zakazanu svirku za venčanje za koje se ispostavilo da je upravo venčanje njegove bivše devojke. Po ovom događaju snimljen je i film u hrvatskoj produkciji.

Riblja Čorba – Ostani đubre do kraja

Bora Đorđević ovu pesmu posvetio je jednoj od najpoznatijih jugoslovenskih manekenki, Biljani Nevajdi Šević.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.