najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Hoće li biti „Evrosonga” u Kijevu?

Održavanje „Pesme Evrovizije” u Ukrajini ponovo je dovedeno u pitanje.

Nakon Džamaline pobede i burnih reakcija u mnogim evropskim zemljama, dugogodišnje dileme da li je i ovo takmičenje ispolitizovano ili ne, u Ukrajini se pojavio problem finansija i mesta održavanja takmičenja. I samo što su tamošnje vlasti pronašle sredstva i odlučile da se takmičenje održi u Kijevu, evo ga novi problem na vidiku.

Izbor lokacije na kojoj bi trebalo da protekne „Evrosong 2017” ne samo da je povredio osećanja brojnih vernika u Ukrajini već je, navodno, izazvao pažnju i samog Vatikana. Naime, Vatikan je, kako izveštavaju ukrajinski mediji, nezadovoljan što se objekat planiran da ugosti takmičare iz evropskih zemalja i Australije, ali i brojne obožavaoce ovog takmičenja lakih nota, nalazi u neposrednoj blizini kijevske patrijaršijske katedrale.

Kijevskoj grkokatoličkoj crkvi ne odgovara blizina objekta predviđenog za „Pesmu Evrovizije”, kao što im ne odgovara ni njegova visina, tačnije spratnost. Osim toga, kako je rekao šef za informisanje tamošnje grkokatoličke crkve Igor Jaciv, u Vatikanu mogu u potpunosti da budu informisani o ovoj situaciji jer je hram građen zahvaljujući požrtvovanosti vernika njihove crkve iz celog sveta.

Aktivisti su počeli da prikupljaju potpise protiv izgradnje objekta dok su, s druge strane, ugroženi i interesi ljudi koji su uložili pare u izgradnju objekta. I tako je održavanje „Evrosonga 2017” ponovo dovedeno u pitanje. Naime, kako je rekao savetnik gradonačelnika Kijeva Dmitrij Belocerkovec, takmičenje može da bude ugroženo ukoliko se ovaj spor ne reši, javile su ukrajinske „Vesti”, a preneli ruski mediji. A on može da se rešava – godinama. Vremena za to, nažalost, baš i nema mnogo. Samo do decembra.

(Politika)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike