U trendu

Izgledi za muzičku industriju do kraja 2004.

Prema navodima studije o izgledima za razvoj globalne industrije medija i zabave do 2004. godine, koju su uradili Price Waterhouse Coopers i Wilkofsky Gruen Associates, svetska potrošnja na kupovinu muzičkih zapisa porašće, sa sadašnjih 7,5 milijardi, na neverovatnih 42,8 milijardi dolara, a predvodnik tog trenda biće, kao i do sada, Sjedinjene Američke Države. Predviđa se da će do tad digitalna distribucija učestvovati sa više od 5% u ukupnom prometu.

Legalna prodaja u SAD bi trebalo da do kraja 2004 skoči sa 15,5 milijardi, koliko je prognozirano za 2000, na 18,4 milijarde dolara godišnje, dakle godišnjom stopom od 4,8%.

Sa druge strane, evropsko tržište će zabeležiti najsporiji rast (2,8%), i to sa 12,5 milijardi, koliko iznosi projekcija za 2000, na 14,1 milijardu dolara tokom 2004. Ovako mala prognozirana stopa rasta posledica je visokih poreza i online piraterije.

Azija, opet, ide srednjom linijom, pa se, do kraja 2004, može očekivati prosečna godišnja stopa rasta od 3,9%. Konkretno, prodaja bi trebalo da skoči sa 8,6 milijardi predviđenih za 2000. na 10,3 milijarde, koliko se očekuje tokom 2004.

I pored laganog prelaska na digitalno-mrežnu distribuciju, očekuje se da klasičan način prodaje u celom svetu ostane jak, a posebno u Evropi i Aziji, usled sporijeg prodiranja novog formata. U Japanu bi mrežni sistemi pretplate trebalo da postanu značajan izvor prihoda, a prodaja singlova u celom svetu bi, zahvaljujući digitalnoj distribuciji, mogla osetno da skoči.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar