Al Gor u Kanu predstavio nastavak svog ekološkog dokumentarca

Bivši potpredsednik SAD Al Gor danas je na kanskom Medjunarodnom filmskom festivalu promovisao nastavak svog Oskarom nagradjenog dokumentarca o globalnom zagrevanju „Nezgodna istina“ (An Inconvenient Truth).

U izjavama u Kanu Gor je rekao da američki predsednik Donald Tramp ne može da zaustavi pokret za očuvanje klime uprkos njegovim naporima da ukine neke zakone o ekološkoj zaštiti.

„Znamo posle četiri meseca Trampove administracije da ni jedan pojedinac ne može da zaustavi pokret za klimu, čak ni predsednik“, rekao je Gor U Kanu, gde je danas van konkurencije prikazan film „Nezgodni nastavak“, (An Inconveniet Sequel) nastavak njegovog dokumentarca koji je bio fenomen pre deset godina.

Kada je prikazan 2006. godine film Nezgodna istina znatno je doprineo budjenju svesti o brzini zagrevanja planete, osvojio je dva Oskara i postao treći najgledaniji dokumentarni film u SAD.

U predizbornoj kampanji Tramp je obećao da će povući SAD iz istorijskog Pariskog klimatskog sporazuma, ali za sada to nije uradio. 

Gor je izrazio optimizam za još jednu stvar važnu Francuzima, a to je budućnost velikog platna. On je rekao da tradicionalni odlazak u bioskop u svetu zasićenom medija, predstavlja „šansu bez premca u savremenom svetu da se dobije dobro osmišljen narativ“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike