U trendu

Četiri romana u užem izboru za nagradu za književnost ‘Momo Kapor’

Zadužbina „Momčilo Momo Kapor“ saopštila je danas da su se u užem izboru za nagradu za književnost, koja nosi ime tog srpskog književnika i slikara, našli romani „Poslije zabave“ Steva Grabovca, „Pakrac“ Vladana Matijevića“, „Niotkuda s ljubavlju“ Đorđa Matića i „Pesma o tri sveta“ Vladimira Pištala.

Odluka o ovogodišnjem laureatu biće doneta sredinom marta, a nagrada će tradicionalno biti dodeljena na dan rođenja Moma Kapora, 8. aprila.

„Cilj Zadužbine je da podrži književnike koji su u današnjem vremenu pojava kakva je bio Momo Kapor, tako da će žiri pažljivo odabrati i proglasiti sedmog laureata za književnost koji će se naći među eminentnim književnicima koji su do sada dobili nagradu, i to: Emir Kusturica, Peter Handke, Dragan Jovanović Danilov, Labud Dragić, Nenad Janković (Nele Karajlić) i Vesna Goldsvorti“, navodi se u saopštenju.

Romane koji su ušli u uži izbor za nagradu „Momo Kapor“ izabrao je žiri koji čine književnici i novinari Radmila Stanković, Muharem Bazdulj i Vule Žurić.

Zadužbina „Momčilo Momo Kapor“ je osnovana nakon njegove smrti i već 14 godina radi sa ciljem da trajno čuva i neguje uspomenu na tog pisca i slikara, „koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti, istoriji umetnosti i kulturi, uopšte“.

Kapor je u srpskoj književnosti bio prisutan više od tri decenije. Bio je jedan od najpoznatijih i najčitanijih srpski pisaca, uz čija dela su stasale mnoge generacije.

Kapor je postao svojevrsni fenomen u jugoslovenskoj književnosti 1975. godine, kada je objavio svoj prvi roman „Foliranti“ i od tada su se nizala brojna književna remek dela, a neka od njih su ekranizovana ili su deo pozorišnih repertoara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar