Ko je Natali Portman?

Glumica koja unosi vanvremensku lepotu i gracioznost u svaku svoju ulogu svakako je mlada Natali Portman (Natalie Portman). Dostigla je status jedne od najtalentovanijih i najtraženijih mladih glumica u Holivudu. Rođena je 1981. godine u Jerusalimu.

Pored „V kao Vendeta“, Portmanova će se pred domaćom publikom uskoro predstaviti i u izraelskom filmu „Slobodna zona“ („Free Zone“) u režiji Amosa Gitaja; taj film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Kanu 2005, kao i na ovogodišnjem FEST-u. Nedavno je završila snimanje filma Miloša Formana „Gojini duhovi“ („Goya“s Ghosts“) s Havijerom Bardemom.

Gledali smo je i u poslednjem nastavku druge trilogije „Ratovi zvezda“ Džordža Lukasa, „Ratovi zvezda: epizoda 3 – osveta Sita“, s Hejdenom Kristensenom i Juanom Mekgregorom. Godine 2002. Portmanova se pojavila kao senator Amidala u filmu „Ratovi zvezda: epizoda 2 – napad klonova“, posle velikog uspeha Lukasovog hita „Ratovi zvezda: epizoda 1 – fantomska napast“, u kojem je njen lik prvi put predstavljen.

Dobila je Zlatni globus za najbolju sporednu žensku ulogu, kao i nominaciju za Oskara u istoj kategoriji za ulogu u filmu Majka Nikolsa „Bliskost“ („Closer“). Film u kojem glume i Džud Lou, Džulija Roberts i Klajv Oven smešten je u London i predstavlja zanimljivu priču o strasti, drami, ljubavi i napuštanju u kojoj pratimo dva para i koja se zakomplikuje kada muškarac iz prvog para upozna ženu iz drugog.

Portmanova je pobrala odlične kritike za svoj debi u „Profesionalcu“ („Leon“) Lika Besona kada joj je bilo samo deset godina. Uz Žana Renoa i Garija Oldmana ona je glumila Matildu, devojčicu koja beži od ubica posle smrti svojih roditelja za koju je bio zaslužan korumpirani policajac. Zapažena je bila i njena uloga u filmu „Lepe devojke“ („Beautiful Girls“, 1996). U ovoj gorko-slatkoj komediji koju je režirao Ted Demi glumili su i Timoti Haton, Uma Turman, Rosi O“Donel i Met Dilon.

Ostali bitni naslovi su „Hladna planina“ („Cold Mountain“) Entonija Mingele, pored Džuda Loua, Nikol Kidman i Rene Zelveger; „Tamo gde je srce“ („Where the Heart Is“) Meta Vilijamsa, pored Ešli Džad; „Svuda samo ne ovde“ („Anywhere But Here“) Vejna Vanga, pored Suzan Sarandon; „Svi kažu volim te“ („Everyone Says I Love You“) Vudija Alena, pred Džulije Roberts, Goldi Hon, Alana Alde i Dru Barimor; kratki film Toma Tikvera „Istina“ („True“); crna komedija Tima Bartona „Mars napada!“ („Mars Attacks!“), uz Džeka Nikolsona i Glen Klouz; „Vrelina“ („Heat“) Majkla Mena, pored Ala Paćina, Roberta de Nira i Vala Kilmera, kao i mnogi drugi.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike