Palićki festival od 15. do 21. jula, glumcu Slavku Štimcu nagrada

Festival evropskog filma „Palić“ održaće se od 15. do 21. jula na Paliću i u Subotici, a nagrada tog festivala „Aleksandar Lifka“ biti uručena glumcu Slavku Štimcu, najavili su danas organizatori.

Direktor Festivala Radoslav Zelenović rekao je da je Štimac domaći dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka“ koja se dodeljuje za doprinos evropskoj kinematografiji, dok će strani dobitnik biti poznat početkom sledeće nedelje.

Programski direktor Festivala Miša Mogorović rekao je da je francuski reditelj Bertran Mandico dobitnik nagrade „Underground Spirit“  24. Festivala evropskog filma Palić.

„On je drugačiji jer pravi čudne filmove zbog kojih je dospevao u velike selekcije Kanskog i Berlinskog festivala“, objasnio je Mitić.

Mitić je kazao i da je glavni program Festivala smanjen za dva filma, a činiće ga selekcija filmova s Berlinskog i Kanskog festivala.

Programski direktor Festivala Mogorović je izdvojio film Kornela Modrucoa koji, kako je kazao, „ima interesantan osvrt na izbegličku krizu“.

„Imaćemo filmove iz Italije, Rumunije, Gruzije, dok će sav program po celinama biti poznat u toku sledeće nedelja“, najavio je on.

Selektor Festivala Petar Mitić najavio je da će biti prikazano 10 filmova iz Istočne Evrope.

Izdvojio je premijeru filma „Novembar“ čiji je autor Estonac Rajner Sarnet i film „Poslednja porodica“.

„Program ‘Mladi duh Evrope’ saržaće pregled filmova i kinematografije koja ima poseban pogled na svet i na migrantsku krizu“, rekao je Mitić.

On je dodao da će u fokusu biti kinematografija Hrvatske jer je ona, kako je kazao, „primer Evropi kako treba da se uredi zdrava kinematografija“.

Sponzor Festivala, „Gorki list“ dodeliće i ove godine nagradu publike za najbolji film.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike