U trendu

Šesnaesti festival autorskog filma

Šesnaesti festival autorskog filma, tradicionalna manifestacija za ljubitelje filma i publiku koja želi da proširi svoje horizonte, ove godine se održava od 30. novembra do 7. decembra. Festival će svečano biti otvoren u utorak, 30. novembra, premijerom filma Olega Novkovića "Beli beli svet" u Centru "Sava".
U takmičarskom programu festivala biće prikazano 18 filmova. Među njima su nova ostvarenja velikana autorskog filma, kao i filmovi mladih reditelja koji su izazvali pažnju publike i kritike i osvojili nagrade na festivalima širom sveta. Festival se i ove godine održava u Dvorani kulturnog centra, kao i u pratećim gradskim dvoranama.
Dobitnik "Zlatne palme" na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu, film "Ujak Bunmi koji može da se seti svojih prethodnih života" tajlandskog reditelja Apičatponga Verasetakula, biće prikazan u okviru glavnog festivalskog programa. Domaća publika će moći da pogleda i film australijskog reditelja Majkla Rouva "Prestupna godina", koji je na Kanskom festivalu nagrađen prestižnom nagradom "Camera d’or" za najbolji debitantski film, kao i film najboljeg reditelja Kana, Metjua Almarika – "Na turneji".
Nagradu "Aleksandrar – Saša Petrović" za najbolji film Festivala autorskog filma ove godine dodeliće međunarodni žiri u sastavu Zvonimir Jurić, Tomas Lemarkis (Tomas Lemarquis) i reditelj Vladimir Perišić.
Festival autorskog filma (FAF) osnovan je 1994. godine s ciljem da domaćoj publici predstavi najbolja savremena umetnička filmska ostvarenja. Nakon dugogodišnje podrške koju je dobijao od Ministarstva kulture Republike Srbije, Festival autorskog filma je ove godine i zvanično uvršten među manifestacije od nacionalnog značaja za kulturu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar