U trendu

Zlatna palma u rukama Kena Louča

Film britanskog režisera Kena Louča (Ken Loach) „The Wind That Shakes The Barley“ osvojio je Zlatnu palmu (Palme d“Or), glavnu nagradu Filmskog festivala u Kanu, koji je nedavno završen. Režiseru Louču nagradu je predala zanosna francuska glumica Emanuel Bear (Emmanuelle Beart). Film koji govori o građanskom ratu u Irskoj bio je bolji po mišljenju žirija koji je predvodio kineski reditelj Vong Kar Vai (Wong Kar Wai) od ostalih 19 ostvarenja u takmičarskom delu.

Povodom pobede Louč je izjavio da se nada da će njegov mali film koji govori o irskom ratu za nezavisnost 1920. godine promeniti odnos koji Britanci imaju prema svojoj imperijalističkoj prošlosti i tako, govoreći istinu o prošlosti, pomoći da se lakše govori istina o sadašnjosti. Ken Louč je sedam puta do sada nominovan za Zlatnu palmu u Kanu, ali je ovo prvi put da ju je i osvojio.

U filmu „Vetar koji njiše ječam“ („The Wind That Shakes The Barley“) glavne uloge tumače Silijan Marfi (Cillian Murphy), poznat po ulogama negativaca u filmu „Betmen“ i Krejvenovom „Noćnom letu“, Padrig Delejni (Padraic Delaney), Lijam Kaningam (Liam Cunningham), Džerard Kerni (Gerard Kearney) i Vilijam Rajn (William Ruane).

Filmom „The Wind that Shakes the Barley“ britantski reditelj vraća se na istorijske teme (njegov film „Land and Freedom“ govori o španskom građanskom ratu), ali ovog puta se bavi irskim ratom za nezavisnost – temom koju je već načeo u policijskoj priči „Hidden Agenda“. S ratom u pozadini (film počinje irskom revolucijom 1916. godine, koja je prerasla u građanski rat do 1920. godine), radnja filma prati dva brata – Dejmijana (Marfi), koji se odriče svoje doktorske karijere zbog ljubavi prema otadžbini, i Tedija (Delejni), koji postaje borac iz prvih redova otpora britanskom okupatoru. Njihova borba će umnogome uticati i na njihov odnos.

Koristan link:
Oficijelna prezentacija Kanskog festivala

Ako želite, podsetite se ranijih dobitnika Zlatne palme:
Zlatna palma za braću Darden (2005)
Završen Kanski filmski festival (2005)
Zlatna palma za Majkla Mura (2004)
Palma za „Farenhajt 911“ (2004)
Zlatna palma u rukama Van Santa (2003)
Palma za „Slona“ (2003)
Palma za Polanskog (2002)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike