U trendu

Zlatna palma za braću Darden

Pobednici tek završenog 58. po redu Filmskog festivala u Kanu su braća Žan Pjer i Luk Darden (Jean-Pierre, Luc Dardenne). Belgijski režiseri dobili su Zlatnu palmu (Palme d“Or) za svoju dramu „Dete“ („L“Enfant“ – „The Child“).

Nagradu su belgijskom paru uručili ovogodišnji dobitnici Oskara za film „Devojka od milion dolara“ („Million Dollar Baby“), Morgan Friman (Morgan Freeman) i Hilari Svonk (Hilary Swank).

Film „Dete“ sniman je s kamerom u ruci, u neorealističkom tonu, i govori o socijalnim nepravdama i o patnjama i bolu ljudi sa dna socijalne lestvice, ali i o njihovoj želji za životom. Okosnica filma je događaj kada mladi otac pokušava da proda svoju bebu.

Braća Darden nisu stranci u Kanu. Njihovi filmovi su nekoliko puta do sada bili u zvaničnoj selekciji Festivala, a 1999. godine dobili su i Zlatnu palmu za film „Rozeta“ („Rosetta“). Novom pobedom belgijski duo učlanio se u prestižno društvo dvostrukih dobitnika Palme, među kojima su: Imamura, Kopola i, naravno, ovogodišnji predsednik žirija – Emir Kusturica.

Po rečima reditelja Agnes Varde, koja je bila u žiriju Festivala, Kusturica je navijao za svog velikog prijatelja Džima Džarmuša (Jim Jarmusch) i odličan film „Slomljeno cveće“ („Broken Flowers“), kome je na ovogodišnjem festivalu pripala druga velika nagrada – „Grand Prix“ Festivala u Kanu. U njegovom filmu glavne uloge tumače Tilda Svinton (Tilda Swinton), Bil Marej (Bill Murray) i Džuli Delpi (Julie Delpy).

Sutra čitajte više o ovom festivalu.

Koristan link:
Oficijelna prezentacija Kanskog festivala

Podsetite se ranijih dobitnika Zlatne palme:

Zlatna palma za Majkla Mura (2004)
Palma za „Farenhajt 911“ (2004)
Zlatna palma u rukama Van Santa (2003)
Palma za „Slona“ (2003)
Zlatna palma za Polanskog (2002)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike