U trendu

Cryostasis: Sleep of Reason

Cryostasis: Sleep of Reason je druga igra ruskog razvojnog tima Action Forms. Cryostasis je često najavljivan kao ruski BioShock, iako za to nema puno razloga. Ali, proizvođači ovog naslova nisu se previše bunili što publika njihovu igru vidi kao BioShock rip-off. Priča nas stavlja u ulogu ruskog meteorologa Aleksandra Nesterova, koji se 1981. našao na nuklearnom ledolomcu North Wind kako bi istražio čudne pojave na tom brodu. Naime, nekadašnju posadu zahvatila je misteriozna mutacija, metamorfoza, a sam brod podlegao je pod neprijatnom hladnoćom. Na Aleksandru je, dakle, da otkrije uzrok tog nemilog događaja boreći se pri tom s njegovim posledicama. Na prvi pogled sasvim prosečna priča za plašenje male dece, ali paralelno uz otkrivanje prošlosti North Wind-a, Cryostasis drži zaplet pomoću jedne druge fabule. Intrigantnost i dobro odabran razvoj priče pozitivno doprinose igri, i upravo zbog takve kombinacije ovaj element zaslužuje pohvalu.
Gameplay mehanika usko je povezana s pričom, jer nam Cryostasis donosi sistem koji je poznat kao Mental Echo. Reč je o svojevrsnoj psihičkoj mogućnosti glavnog lika, koji u određenim trenucima može da uđe u sećanje poginule osobe i da svojom interakcijom promeni tok njene prošlosti, a time i svoje sadašnjosti. Ovaj sistem bazira se na principu sekvenci koje pred vas stavljaju minimalno jednu zagonetku ili nekoliko neprijatelja, odnosno sistem uočavanja zamki i učenja na svojim greškama ako u pomenute zamke uletite. Drugim rečima, svaki ulazak u sećanje neke osobe vratiće vas u trenutak pre nego što je dotična osoba umrla, a na vama je samo da u pravom trenutku shvatite kako i da to vešto izbegnete. Pošto u takvim sekvencama nema snimanja pozicije, često ćete odigrati pogrešan potez, posle čega vam preostaje jedino ponavljanje iste sekvence. Nažalost, u praksi to nije toliko primamljivo koliko impresivno može da zvuči u ovom opisu. Naime, Cryostasis se ne oslanja dovoljno na fleksibilnost Mental Echo inovacije, a onda kada to i pokušava, rezultat je nezadovoljavajući.
Osim Mental Echo mehanike, igra se ne može pohvaliti nekim drugim značajnim stvarima. Sve ostalo deluje kao već viđeno. Doduše, Cryostasis u skladu s mestom i uslovima radnje ima interesantan health sistem, odnosno način na koji sakupljate snagu i obnavljate je. Naime, u zamrznutom brodu preživećete jedino ako budete koristili svaki izvor toplote, a pošto ćete se većinu vremena kretati po sobama s niskim temperaturama, vaša "energija" će se konstantno snižavati, terajući vas na taktičko planiranje sopstvenih akcija. Baš kao i Mental Echo, ovaj element zvuči primamljivo, ali u stvarnosti je teško videti dalje od alternativne metode održavanja glavnog lika na životu. Nelogično je da naš glavni lik jednostavno ne zna i/ili ne može da sa sobom ponese unaokolo razbacane baklje kako bi barem neko vreme imao stalni izvor toplote.
Raznovrsnost neprijatelja je minimalna, jer vas kroz igru očekuje samo nekoliko vrsta, a dizajn nivoa pobrinuo se da igra još više potone u monotoniju. Teško je očekivati da će nivoi u igri koja se odvija na brodu biti raznovrsni, ali sigurno ne očekujemo ni da budu napravljeni po istom kalupu. Sveprisutna tama i eventualni bu-efekti teško će nekoga uplašiti ili ostaviti ga pod konstantnim pritiskom, što će reći da igri fali maštovitosti da bi uopšte mogla da se svrsta u horor kategoriju.
Cryostasis možda nećemo pamtiti po njegovom gameplay, ali igra se i te kako nameće igračima svojom grafikom. Istini za volju, mora se priznati da su tvorci igre razvili engine koji je u stanju da verno prikaže efekte snega, vode i leda, možda čak i bolje nego bilo koja druga igra današnjice. Cryostasis, takođe, donosi i moderne tehnologije, kao što su DirectX 10 i Nvidia PhsyX, i prvi put ih kvalitetno koristi. Cryostasis izgleda lepo i zato mu se to priznaje kao pozitivna stvar. Ali, kao što to obično biva, lepota ima i svoju cenu. U ovom slučaju cena je visoka, možda čak i previsoka. Ako želite da Cryostasis pokrenete s osrednjim kvalitetom, biće vam potreban najmanje procesor s dva jezgra, više od 2GB RAM-a i grafička karta sa minimalno 512MB.
Ukoliko uspete da kojim slučajem ovu igru pokrenete u standardnom broju slika u sekundi, nemojte od nje očekivati dugotrajnu zabavu. Pored toga što će vas robustnost borbe, kretanja i skakanja svakom minutom odvlačiti od igre, eventualni bagovi imaju užasnu tendenciju kvarenja već ionako narušenog doživljaja inače zanimljive priče. Multiplayer-a, naravno, nema, a pošto posle završetka kampanje igra ne daje apsolutno nikakav razlog za ponavljanje, mogli biste brzo odustati. Sve u svemu, Cryostasis: Sleep of Reason nije loša igra, ali ne uspeva da istakne svoju ideju na kvalitetan način. Možda ćete se na kraju i prehladiti, ali znajte da to neće biti zbog Cryostasis: Sleep of Reason.
Korisni linkovi

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike