Aktivisti planiraju da dele džointe ispred Kongresa povodom dana marihuane

Pobornici legalizacije marihuane za danas povodom dana marihuane planiraju da dele besplatne džointe osoblju Kongresa SAD u Vašingtonu i novinarima koji tu rade.

Akcija je zamišljena kao protest protiv mešanja federalne vlade u zakone pojedinih država koje su legalizovale marihuanu.

Do sada je u SAD marihuana potpuno legalizovana u Kaliforniji, Nevadi, Mejnu, Masačusetsu, Aljasci, Koloradu i Oregonu, dok više od polovine saveznih država dozvoljava marihuanu u medicinske svrhe.

Slobodno korišćenje marihuane je legalno i u distriktu Kolumbija u kome se nalazi glavni grad SAD od referenduma 2014. Besplatno deljenje marihuane je po zakonu tako da aktivisti ne mogu biti uhapšeni zbog toga.

Gradskoj vlasti je Kongres zabranio da reguliše prodaju marihuane kao i da je oporezuje.

Drugi protest koji može da rezultuje hapšenjima je zakazan za ponedeljak. Aktivisti planiraju da puše marihuanu blizu Kongresa, a iako se propis retko sprovodi u delo pušenje trave na javnom mestu je zabranjeno u Vašingtonu.

Marihuana je i dalje zabranjena federalnim zakonom jer je mnogi vide samo kao put ka težim drogama, ali aktivisti misle da bi delovanje država u kojima je marihuana legalna moglo da pokrene ukidanje federalne zabrane. Oni su posebno zabrinuti zbog stavova ministra pravde SAD Džefa Sešnsa za koga kažu da želi Ameriku da vrati u osamdesete godine i vreme „rata protiv droge“.

Oko 60 odsto odraslih Amerikanaca podržava legalizaciju marihuane, pokazalo je istraživanje Galupa iz prošle jeseni.

Današnji dan, 20. april, obeležava se kao dan marihuane, kada se korisnici okupljaju u 4.20 popodne da bi pušili travu, dok trgovci u državama gde je ona legalna nude popuste. 

Zašto je baš 20. april dan marihuane nije najjasnije. Neki tvrde da potiče od policijske šifre za posedovanje marihuane „420“, a neki da je 420 proizvod brojeva iz pesme Boba Dilana „Rainy Day Women No. 12 & 35“ koja u refrenu kaže da „svi treba da se naduvaju“.

Poslednjih godina je gotovo univerzalno prihvaćena teorija kako je za datum „odgovorna“ grupa učenika kalifornijske srednje škole San Rafael koji su se u jesen 1971. svakog dana u 4.20 sastajali kod spomenika hemičaru Luju Pasteru i pušili marihuanu pre nego što bi krenuli u potragu za lokacijom gde je brat jednog od njih navodno gajio kanabis, a šifra za sastanke im je bila „420 Luj“.

Ta grupa koja je sebe nazivala „Voldoi“ (Waldos) je sačuvala stvari iz sedamdesetih koje su nosile oznaku 420 i one se sad čuvaju u sefu u banci, a oznaka „420“ je ušla i u Oksfordski rečnik.

Brat jednog od „Voldoa“ je povezao mladiće s bendom Grejtful ded (Grateful Dead) i tako se izraz raširio, a početkom devedesetih su na koncertima benda bili deljeni flajeri koji su pozivali ljude da se okupe „u 4.20 20. aprila (4/20 američkim načinom pisanja datuma) da bi se for-tventovali (420-ing)“. To je objavio list Haj tajms (High Times) koji propagira uživanje marihuane.

Jedna od najvećih manifestacija na dan marihuane se održava na Hipi hilu u San Francisku gde se obično okupe hiljade ljudi. Neke pivare prave piva na temu 20. aprila, kao što je „Voldo specijal“ pivo koje se reklamira kao najvlažnije i najhmeljnije pivo ikada napravljeno u pivari“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.