najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Čerčil nije nikada platio svog krojača

Odbijanje da se plati krojački račun vekovima je bilo gotovo pitanje časti među engleskom gospodom, a Vinston Čerčil u tome nije bio izuzetak, otkriva novoobjavljena arhivska građa.

Godine 1937, dug slavnog britanskog ratnog premijera prema krojačkoj radnji Henrija Pula u čuvenoj ulici Sevil Rou, u Londonu, iznosio je 197 funti, ili današnjih 12.000 funti (18.000 dolara).

Kada ga je krojač zamolio da izmiri račun, Čerčil se uvredio, odbio da plati i više nikada nije kročio u Pulovu radnju.

Uprkos dugu, londonski krojač je nastavio da šije odela za Čerčila, kazao je Džejms Šervud, istoričar koji je pregledao arhivu Pulove radnje.

“Čerčil je smatrao da čini uslugu Henriju Pulu time što kod njega šije odeću i nije bio svestan da krojač tako gubi novac. Nikada nije platio, niti se ikada vratio u radnju – nikada im nije oprostio”, naveo je Šervud.

Čerčilov primer nije izolovan: isto je to učinio i sin Čarsla Dikensa, s tom razlikom što je slavni engleski pisac na kraju izmirio račun.

Kada mu je tokom 1870-ih na naplatu stigao pozamašni krojački račun, kralj Edvard VII, tada još uvek princ od Velsa, ignorisao ga je i prestao da koristi usluge Pulove radnje. Tek je 20 godina kasnije, kada se popeo na britanski tron, izmirio dugovanje.

Među čuvenim “neplatišama” su i autor “Drakule” Brem Stoker, pruski premijer, princ Oto fon Bizmark, američki bankar J.P. Morgan i etiopski car Hajle Selasije kome je krojač dolazio na noge u Adis Abebu.

Kada je osnivač kompanije Henri Pul umro, njegovi visoko pozicionirani klijenti su mu dugovali ogromnu svotu novca, a finansijska situacija firme je bila prilično loša.

U jednom od svojih pisama, koje datira iz 1875. godine, Pul navodi da “neće gotovo ništa ostaviti za sobom”.

“Radio sam za princa i brojne mušterije, a umreću kao siromah”, tužno je zaključio krojač.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike