najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Dečak hteo da pošalje pismo na Mars

Britanska pošta obratila se za pomoć Američkoj svemirskoj agenciji (NASA) nakon što je dobila poruku petogodišnjeg dečaka Olivera Gedingsa koji je želeo da zna koliko bi koštalo slanje pisma na Mars.

Oliver verovatno neće moći da pošalje pismo u svemir po astronomskoj ceni od 11.602,25 funti (18.000 dolara) koliko bi, prema proračunima NASA, koštala jedna takva pošiljka. Većina mališana, ipak, nema toliki novac u kasici-prasici.

U svom odgovoru dečaku, koji mašta da postane astronaut, Rojal mejl detaljno objašnajva kako je cena izračunata.

“Gorivo je jako skupo i utiče na cenu slanja pisama širom planete”, napisao je Endru Smaut, zadužen za odnose s javnošću.

“NASA mi je, takođe, rekla da je njena poslednja poseta Crvenoj planeti, posredstvom misije rovera “Kjurioziti”, koštala oko 700 miliona dolara”, naveo je on, dodavši da je sama letilica veoma mala i da u njoj nema mnogo prostora za dodatni prtljag.

On je istakao da bi, imajući sve gore navedeno, slanje predmeta težine do 100 grama na Mars koštalo približno 18.000 dolara.

Smaut je, takođe, napisao da bi na koverti moralo biti zalepljeno 16.416 najskupljih poštanskih marki.

Mali Oliver, koji živi u mestu Litam Sent En na severozapadu Engleske, pismenim putem je zahvalio Rojal mejlu na podrobnom odgovoru.

“Mnogo je skupo poslati pismo na Mars. Treba previše markica!”, zaključio je dečak.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike