Dubai do svetske slave i čudnim svetskim rekordima

Čak 6.148 čašica viskija pažljivo postavljenih na ivice isto toliko čaša energetskog napitka čeka da neko prevrne prvu i da se sve naredne lančano strmoglave jedna u drugu i tako stignu u knjigu svetskih rekorda – to je samo još jedno veče u Dubaiju, i još jedna prilika da taj grad udje u posebnu vrstu istorije.

Superlativi kao „najveće na svetu“ i „prvo u svetu“ su skoro sveprisutni, kao i neboderi i mega-projekti koji definišu taj grad-državu na Arapskom poluostrvu, zavičaj najviše zgrade i najprometnijeg medjunarodnog aerodroma na Planeti Zemlji.

Vremenom, taj pristup „najveće-u-životu“ je splasnuo do skromnije i bizarnije potrage za rekordima, kao što je u ponedeljak uveče bio pokušaj najdužeg „domino drop šota“ na svetu – lančanog upadanja čašica žestokog pića u čaše s nečim drugim.

Malo ko zna da postoji rekord koji treba nadmašiti u „domino drop šotu“, ili čak jedva ko zna da uopšte postoji nešto što se tako zove. Treba zamisliti kako neko u kriglu piva ubacuje čašicu žestokog pića, ali pre no što bi se uspelo da se krigla popije, još hiljadu čašica upada u hiljadu krigli poredjanih jedna uz drugu – prethodna gurne sledeću, kao domine koje padaju u nizu.

Važeći rekord za najduži niz takvih čaša je postignut na Bahamskim ostrvima, u lokalu lanca natopljenog alkoholom „Senjor Frog“, gde je 4.107 od poredjanih 4.109 čašica žestokog pića pravilno i serijski, jedna za drugom, upalo u krigle februara 2013. godine.

U ponedeljak se pokušalo da se rekord obori u „Hadl sport baru i grilu“ (The Huddle Sports Bar & Grill) u Bur Dubaiju. Osoblje je pažljivo postavilo više od 6.000 čašica viskija „Kamros“ (Camros) na ivice čaša s energetskim napitkom „Bazuka“ (Bazooka). Priprema obaranja rekorda je trajala pet meseci, sa po dve probe mesečno, a za pripremu svake treba po 12 sati rada.

„Kada se kaže Ginisov svetski rekord u Dubaiju, o tome će svi govoriti“, rekao je Ahmed Taher, menadžer hrane i pića Hotela „Sitimaks“ (Citymax) koji je napao rekord s Bahama.

Takav dogadjaj bi bio nezamisliv u drugim zemljama Bliskog istoka, kao što je susedna Saudijska Arabija, gde je alkohol nezakonit i čiji zvaničnici upravo pripremaju godišnje hodočašće Hadž, što se zahteva od svih muslimana bar jednom u životu.

Ali, u Dubaiju koji ima veliki broj stanovnika – doseljenka iz inostranstva i relativno labava pravila o alkoholu, malo je verovatno da će takav dogadjaj skrenuti pažnju, osim, naravno, ako se ne radi o Ginisovoj knjizi svetskh rekorda.

Do ponedeljka, po Ginisu, Ujedinjeni Arapski Emirati su držali 165 takvih rekorda, uključujući 129 postavljenih u Dubaiju.

Medju njima su arhitektonska čudesa Dubaija, kao što je „Burž Kalifa“ – najviša zgrada na svetu, visoka 829,84 metra, kao i ostrva u obliku kontinenata (The World) – najveći arhipelag koji je napravio čovek. Najduža linija automatskog metroa u svetu – bez mašinovodje, prolazi kraj dve kule bliznakinje „Dž.V. Meriot Markiz“ (J.W. Marriott Marquis), najvišeg hotela u svetu od 355 metara.

Zatim su tu čudniji podvizi, kao kada je Indijac Maharuf Desibels u društvenoj igri „Operacija“ (Operation) pobedio hirurškom preciznošću i za samo svetski rekordnih 21,87 sekundi 2008. godine. Ili kada je Emiraćanin Mohamed Ahmed Al-Mula vezanih očiju najbrže otkucao SMS poruku na arapskom u dve rečenice 2009. godine, uključujući i: „pirane zuba oštrih kao žilet, iz rodova Serasalmus i Pigocentrus“.

Neki rekordi su nezgodni. Najveći otet brod-tanker? „Sirius star“ iz UAE, koji su somalijski pirati oslobodili za tri miliona dolara otkupa. Najveći manjak žena, po Ginisu? UAE, sa svojom ogromnom radnom snagom muškaraca, loše plaćenih radnika-migranata.

UAE, medjutim, ne prednjače po ukupnom broju svetskih rekorda. Predvode Sjedinjene Države sa 6.874. Ali, UAE i Dubai dominiraju na Bliskom istoku, rekla je portparolka Ginisa, Lejla Isa.

„Inicijativa UAE da budu prvi u svim industrijama, njihov poriv za uspešnošću i da uopšte budu najbolji, jesu ono što ih pokreće da pokušaju da dodju do titula Ginisovih svetskih rekordera“, rekla je ona.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike