najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Festival nove umetnosti u tri grada

Festival nove umetnosti “Nova” održaće se ove godine u tri grada Srbije: Pančevu, Kovinu i Beogradu i trajaće tri dana, od 13. do. 15 oktobra.

Program festivala se sastoji iz dve celine, scensko-vizuelnog dela gde će biti izložba stripova austrijskog kolektiva Tonto Komiks-a (Tonto Comics) i muzičko vizuelni preformans “Difrent Trejns” (Different Trains) kvarteta “Bilitis”.

U muzičkom delu programa nastupiće pet sastava iz Srbije, Slovenije, Portugalije, Madjarske i Austrije, koji donose aktuelnu domaću, regionalnu i savremenu avangardnu muziku.

Partneri Festivala koji organizuje KomunikArt, ove godine su Ambasada Austrije gde je danas održana i konferencija za novinare, Slovenija i gradovi Pančevo i Kovin.

Direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu Johanes Irščik je izrazio zadovoljstvo što će na festivalu učestvovati strip majstori iz Austrije i što će u muzičkom delu nastupiti duo FreDo.

Zamenik gradonačelnika Pančeva Predrag Živković je rekao da je taj grad ove godine izdvojio više sredstava za kulturu i za Festival Nova, dok se svuda za kulturu izdvaja manje novca.

Svečano otvaranje festivala je u subotu, 13. oktobra u 20 sati kada će u galeriji Bate Mihajlovića u Pančevu biti otvorena izložba stripova Austijskog kolektiva Tonto Comics, čiji osnivači Eda Strobl, Helmut Kaplan i Majkl Džordan dolaze na festival.

U nastavku programa Kvartet Bilitis izvešće autorski vizuelni rad Stiva Rajha “Diferent Trains”, inspirisanu njegovim putovanjima vozovima od Nujorka do Los Andjelesa, koja je u muzičkoj i vizuelnoj kombinaciji s vozovima koji su u to vreme u Evropi transportovali Jevreje u koncentracione logore.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike