Gružanski orah na Ustavnom sudu

Obično stablo oraha, u gružanskom selu Donja Vrbava, godinama je predmet rasprava pred brojnim državnim institucijama a stiglo je i na Ustavni sud Srbije.

Rajica Milošević (68) vodi sudski spor 15 godina jer se orah, koji je posadio njegov brat od strica Radosav, nalazi na sred puta i onemogućava mu da pridje svojoj kući.

U rešavanje problema uključena su Ministarstva saobraćaja i državne uprave, Zaštitnik gradjana, Državni javni pravobranilac, osnovni i viši sudovi, brojne opštinske i republičke inspekcije a sada i Ustavni sud.

Kako je za agenciju Beta objasnio Milošević, ovaj put je 1932. godine poroglašen za opštinski i tražio je od opštinskih organa da se stablo i neki drugi objekti uklone ali to nije učinjeno.

On tvdi da su opštinski službenici “lažno” obavestili Ministarstvo saobraćaja i Zaštitnika grdajana Sašu Jankovića da je put sredjen, i pored obavezujućeg akta, ništa se ne preduzima, objašnjava ovaj meštanin.

“Moju žalbu, Ustavni sud usvaja i 1. jula 2015. godine šalje obaveštenje, ali se odluka ne sprovodi a ministarka Zorana Mihajilović lično piše da sam u pravu i upućuje me na Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave” priča Rajica, pokazujući dokumenta koja potvrđuju njegove reči.

Od ovog Ministarstva pre pet meseci dobio je obaveštenje da je od Opštinskog veća u Gornjem Milanovcu zahtevano da sa puta mora biti sve uklonjeno, ali do danas to nije učinjeno.

“Ponovo sam se žalio i iz Ministarstva saobraćaja mi je najavljeno da će poslati republičke inspektore, koje čekam i spremam tužbu protiv opštine” kategoričan je ovaj Gružanin.

Iz opštine su novinari dobili saopštenje da je put stavljen u funkciju pre dve godine i da je Zaštitnik gradjana utvrdio da je Opštinska uprava postupala po zakonu.

“Nisu tačni navodi Rajice Miloševića da ne može pristupiti svojoj kući, s obzirom na to da u blizini nje prolazi asfaltni put, koji tu postoji više od 40 godina, paralelan sa spornim putem” piše u saopštenju.

(Beta)

Ostavite komentar