najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Koen: Živeću večno (VIDEO)

Želim sa živim 120 godina, rekao je Leonard Koen grupi odbranih muzičkih novinara i kritičara na dan izlaska poslednjeg albuma “You Want It Darker”.

“Skoro sam rekao da sam spreman da umrem, i da se nadam da to nije ništa neprijatno, ali mislim da sam preterivao. Svakome je dozvoljeno da malo preteruje. Ja nameravam da živim večno”, rekao je Koen novinarima.

Leonard Koen, jedan od poslednjih autentičnih bardova moderne muzike, preminuo je juče u 83. godini.

U poslednjem intervju koji je dao bio je već vidno slab ali iz delova intervjua se može, kao i uvek, videti njegov svojevrsni šarm, duhovitost i oštar um.

Kanadski premijer Džastin Trido napisao je na Tviteru da ničija muzika nije zvučala kao Koenova i da će mnogo nedostajati svetu, a posebno Kanadi.

U Montrealu su gradske vlasti odlučile da zastave spuste na pola koplja.

Poslednji Koenov album, “You Want It Darker”,  najbolji je testament koji je ovaj pisac, pesnik i muzičar mogao da ostavi onima koji ostaju posle njega: fanovima, prijateljima, porodici.

Leonard Koen rodjen je 21. septembra 1934. godine u mestu Vestmaunt u predgrađu Montreala.

U biografskim podacima navodi se da su ga posebno intrigirale pesme Federika Garsije Lorke, pa je i ćerki dao ime Lorka.

Tokom šezdesetih godina prošlog veka uglavnom je pisao poeziju i prozu i to uglavnom u kući na grčkom ostrvu Hidra sve do 1967.godine, kad se seli u Njujork i počinje karijeru pevača. Te godine objavio je i prvi album  –  Songs of Leonard Cohen.

Pesmu “Hallelujah” objavio je 1984. i od tada je nastalo gotovo 300 njenih verzija raznih izvodjača.

“Nikad sebe nisam video kao religioznu osobu. Nemam spiritualne strategije, nekako hodam u mraku kao i većina ljudi. Ponekad sam osetio prisustvo nečeg spiritualnog u svom životu ali nikad nisam izgradio jaku religioznu vezu”, rekao je u poslednjem intevjuu Koen, o religioznim stihovima u svojim pesmama.

Tokom karijere Koen je objavio 14 albuma i dobio je oko 40 nagrada, što za poeziju, što za muziku.

U Rokenrol kuću slavnih primljen je 2008. a Gremi za životno delo dobio je 2010. godine.

Smrt je bila tema njegovog poslednjeg, 14. albuma objavljenog 21. oktobra, samo nekoliko meseci posle smrti Koenove bivše partnerke Marijane Ihlen kojoj je 1967. posvetio numeru “So Long Marianne”.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike