Majstor za crtaće

Američki umetnik Volt Dizni tvorac je najlepših i najpopularnijih crtanih filmova za decu. Poput nekog čarobnjaka iz bajke, on je od svoje mašte i vedrine uspeo da napravi jedan sasvim novi svet i naseli ga divnim junacima. Miki Maus, Paja Patak, Šilja, Pluton i ostala družina osvajaju srca svih gledalaca i ostaju zauvek verni prijatelji.

Volt Dizni je rođen 5. decembra 1901. godine u Čikagu, ali nije dugo živeo u gradu, jer je njegov otac smatrao da je život mnogo lepši na selu. Međutim, on je ipak zapamtio sliku iz grada – tramvaj koga vuku konji. Kada je Volt Dizni postao veliki i slavan, sagradio je zabavni park – Diznilend, i u njega stavio neobične konjske tramvaje, a sve to da bi posetioci mogli da uživaju u ovakvoj vožnji kao što je i on to radio kada je bio mali.

Dolazak na farmu doneo je Voltu nova iznenađenja. Umesto sivih ulica i gradske gužve tu su sada bile zelene livade, voćnjaci i razne životinje – konji, krave i pilići. Plavokosi gradski dečak se odlično uklopio u seoski život, a ubrzo je naučio i jednu neobičnu veštinu, a to je da jaše krmaču. Volt je bukvalno upijao sve utiske iz okoline, a zatim crtao u bloku, ugledajući se na karikature iz raznih časopisa.

Već sa sedam godina dobio je prvu porudžbinu. Trebalo je da nacrta konja, a pošto je model bio jako nemiran, Volt je bio prinuđen da trči oko njega kako bi ga nacrtao. Ipak, trud se isplatio i on je dobio svoj prvi honorar. Kada je napunio deset godina, zaposlio se. Tako je ustajao u pola četiri ujutru da bi raznosio novine, a tek onda bi išao u školu. Ipak, to mu nije smetalo da bude vredan i uspešan đak.

Volt Dizni je za svoj izuzetan rad osvojio ukupno 29 Oskara, više nego ijedan drugi stvaralac. Napravio je i prvi zvučni crtani film – „Parobrod Vili“, i zahvaljujući svom novom junaku Mikiju Mausu i usklađivanju zvuka i pokreta, postigao je ogroman uspeh. Posle prvog dugometražnog crtanog filma – „Snežana i sedam patuljaka“, usledili su mnogi drugi – „Pinokio“, „Bambi“, „Pepeljuga“, „Dambo“, „Alisa u zemlji čuda“, „Petar Pan“, „101 dalmatinac“, „Mač u kamenu“. Svi ti filmovi bogati su maštom, bojama, crtežima, muzikom i nemoguće je prepričavati ih, jer se moraju videti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.