najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mečka isčeprkala staru ratnu bombu

Medvedica Evka preplašila je ovog vikenda Zoološki vrt u Poznanju kada je isčeprkala staru bombu iz Drugog svetskog rata i poigravala se njom noseći je u njušci, ali je na molbu ljubazno predala pirotehničarima da je detoniraju.

“Naši medvedi su vanzemaljski inteligentni. Danas je svet spasila Evka koja je našla artiljerijsku granatu iz vremena Drugog svetskog rata. Ljubazno je predala pirotehničarima. Izvinjavamo se za gužvu, taj dogadjaj nismo planirali”, objavio je u subotu uveče Zoo vrt u tom gradu na zapadu Poljske uz fotografiju mečke tragača za bombama.

Čuvari su, čim su shvatili da Evka nosi u njušci bombu, zatvorili medvede u 100 metara udaljen objekat gde su njihovi kavezi, pozvali policiju a policija pirotehničare koji su granatu prevezli na pilogon i bezbedno detonirali.

Na svu sreću, nije bilo potrebe da se evakuišu posetioci Zoološkog vrta, pošto je Evka staru zaostalu bombu našla u delu ispusta koji nije dostupan posetiocima, već samo zaposlenim.

Evka je za svoj spasilački tragački poduhvat dobila i nagradu  –  veliku teglu meda.

“Slučaj je pratio i krizni štab regiona. Na sreću, medved je bio toliko pametan da bombu nije detonirao. Ovo je valjda prvi takav slučaj u Poljskoj”, kazao je za poljske medije portparol regionalnih vlasti Tomaš Stube.

Deo Zoološkog vrta gde su medvedi je nekada bio šuma, a po celoj Poljskoj i danas se u šumama tokom gradjevinskih radova i renoviranju zgrada povremeno nailazi na zaostale bombe iz Drugog svetskog rata.

Poznanjski je jedini zoovrt u Poljskoj koji ima savremeni azil za medvede koji su spaseni iz cirkusa ili nehumanih uslova u privatnim zverinjacima. U njemu su uz Evku još četiri medveda.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike