najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Meril Strip: Direktori Holivuda ne podržavaju rasnju raznolikost

U jeku polemike oko “suviše belih Oskara” američka glumica Meril Strip, predsednica žirija ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala, ocenila je danas da je potrebno da rukovodioci u filmskoj industriji budu malo manje beli i malo manje muškarci da bi se Holivud otvorio za veću raznolikost.

Tokom master klase za mlade glumce organizovane u okviru Berlinalea trostruku dobitnicu Oskara su pitali da li su se seksizam i rasizam smanjili tokom njene 40-ogodišnje karijere.

“Mislim da idemo u dobrom pravcu. Da bi neko sebi napravio mesto, treba malo praviti buke i gurati se laktovima da bi se uključio u razgovor”, rekla je 66-ogodišnja glumica.

“Medjutim, u našoj grani sve zavisi od diverziteta u rukovodećim slojevima”, rekla je ona i dodala “ako odluke donosi samo mala grupa ljudi čiji ukus odredjuje kakav tip filmova se pravi, onda se samo takav tip filmova pravi”.

Kako je rekla, rukovodeći kadrovi u Holivudu, koje ona opisuje kao “bele muškarce stare izmedju 40 i 50 godina”, prave filmove za sebe i teško menjaju perspektivu. 

Američku filmsku industriju u poslednje vreme potresaju polemike oko mogućeg rasizma Akademije za film koja dodeljuje Oskare i koja je drugu godinu zaredom nominovala isključivo bele glumce. Takodje se vode diskusije oko nejednakosti izmedju plata  glumaca i glumica.

U tom kontekstu Meril Strip je već na početku festivala pitana da li se smatra sposobnom da sudi o filmovima sa Bliskog istoka. Ona je odgovorila insistirajući na tome da svi narodi sveta imaju zajedničko poreklo.

“Igrala sam mnoge različite likove iz različitih kultura i ono što sam primetila jeste da je suština da čovečnost prožima sve kulture. Uostalom, svi mi potičemo iz Afrike. Znate, svi smo mi Berlinci, svi smo mi Afrikanci”, dodala je ona.

Ta izjava je izazvala različite komentare i neki su je kritikovali na društvenim mrežama i ironično pisali sa haštagom #weareallafricans (svi smo mi Afrikanci).

Po pitanju seksističkog pristupa Meril Strip ocenjuje da je napravljen napredak. “Uvek sam mislila da će mi karijera biti gotova sa 38 godina”, rekla je ona tokom master klase.

“Ranije ste kao žena mogli da radite do 40 godina i zatim ste mogli samo da dobijate uloge veštica”, dodala je. Rekla je u šali da zato nije igrala vešticu do filma “Into the Woods” iz 2014. a stalno su joj nudili takve uloge.

“To se dogadja ženama kada više nisu plodne ili kada se više ne smatraju kao materijal za ljubljenje, šta god to značilo”, rekla je glumica.

Upitana o tome da li bi možda želela da bude iza kamere kao Klint Istvud ili Andželina Džoli, ona je katgorično rekla “ne”.

“Za mene je to mnogo dosadniji posao… Ja sam glumica, ne želim da moram da obučem jaknu u četiri sata ujutru da idem da tražim lokacije, radije bih umrla”, rekla je ona.

Zatim se našalila oko pitanja koje joj je postavio reditelj Majk Nikols, u čijih je više filmova igrala (“Postcards from the edge”, “Silkwood”..) o tome kako rade drugi reditelji.

“Ja sam mu odgovorila da je to kao da me pita da li moji bivši bolje vode ljubav”, rekla je ona. “Svi su drugačiji. I to je interesantno u dugoj karijeri, videti koliko ima puteva da se stigne do lepog rezultata”.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike