U trendu

Meril Strip predsednica žirija Berlinala 2016.

Američka glumica Meril Strip biće predsednica žirija 66. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, od 11. do 21. februara 2016. godine, saopštili su danas organizatori te filmske smotre.

„Meril Strip je jedna od najkreativnijih i najtalentovanijih glumica“, izjavio je direktor festivala Diter Koslik.

Glumica je 2012. godine dobila Zlatnog medveda za životno delo. Meril Strip je dobila tri Oskara za uloge u filmovima „Kramer protiv Kramera“ (1980), „Sofijin izbor“ (1983) i „Ćelična dama“ iz 2012. godine.

„Ta odgvornost je pomalo zastrašujuća jer nikada nisam bila predsednik nekog žirija. Nadam se da ću biti na visini zadatka“, rekla je Meril Strip.

Glumica (66) proslavila se u filmovima „Lov na jelene“, „Žena francuskog poručnika“, „Moja Afrika“, „Mostovi okruga Medison“ i „Sumnja“.

Meril Strip je 19 puta nominovana za Oskara, od kojih je dobila tri, 28 puta za Zlatni globus od kojih je osvojila sedam. Dobitnica je dve nagrade Emi, kanske Zlatne palme i dve nagrade BAFTA.

Igrala je u 25 pozorišnih komada i šest televizijskih serija.

Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposećenijim filmskim festivalom na svetu, s 274.000 prodatih ulaznica godišnje.

Na festivalu se godišnje prikaže do 400 filmova, a oko 20 njih se nalazi u takmičarskom programu za Zlatnog i Srebrnog medveda. 

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike