U trendu

Nemačka službeno priznala treći pol

Vrhovni sud Nemačke naredio je da se od sada na službenim dokumentima, osim muškog i ženskog, mora naći i treći pol koji će se voditi pod terminom interseksualni ljudi ili nekim drugim imenom koje će biti pozitivno.

Ova promena najpre će biti na rodnim listovima do kraja sledeće godine. Odluka je donesena nakon što je interseksualna osoba, koja nije ni muškarac ni žena prema analizi hromozoma, podnela zahtev tražeći da svoj pol registruje kao „inter“ ili različito. Vlasti su odbile zahtev jer prema civilnom zakonu postoje oznake za muški i ženski pol i prazno polje.

U odluci vrhovnog suda navodi se kako je dodeljivanje pola od velike važnosti za identitet osobe, kako za njeno samopouzdanje tako i za percepciju drugih.

Sudija je rekao kako je bilo neopravdano terati ljude koji nisu ni muškarci ni žene da ostave prazno polje.

Interseksualna osoba je osoba čiji se pol razvija van tipičnog razvoja pola kao izričito muškog ili ženskog. Interseksualnost uključuje atipičan razvoj unutar hromozoma, gonada, hormona i polnih organa. Interseksualna osoba može da ima XX hromozome, ali i organ koji je poput falusa ili XY hromozome i vaginu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike