Nišvil od sutra okuplja 660 muzičara, prvi put i džezere iz Kine

Džez festivala “Nišvil”, koji će sutra biti otvoren u Nišu, okupiće ove godine 660 izvodjača, medju kojima će po prvi put biti i muzičari iz Kine, najavio je danas direktor te manifestacije Ivan Blagojević.

On je na konferenciji za novinare predstavio vodju kineskog orkestra “Golden Buda Džez Bend” Kong Hongveia i člana tog benda i potpredsednika Kineske džez asocijacije Huang Jounga.

Blagojević je istakao da je saradnja s džez muzičarima iz Kine uspostavljena zahvaljujući tome što je prošle jeseni direktorima više poznatih evropskih festivala i njemu lično omogućeno da u toj zemlji promovišu svoje festivale.

“Džez strahovito brzo napreduje u Kini i ima sve veći broj odličnih muzičara i bendova”, ocenio je Blagojević.

On je dodao da će “Nišvil” potpredsedniku Kineske džez asocijacije Huang Joungu dodeliti specijalnu nagradu za promociju džeza na Dalekom istoku.

Blagojević se zahvalio gradu Nišu što je sve finansijske obaveze prema festivalu ispunio na vreme, što je kako je rekao, omogućilo organizatorima manifestacije da ispune sve obaveze prema izvodjačima.

Potpredsednik Kineske džez asocijacije Huang Jong izjavio je da se nada da će narednih godina sve veći broj džez bendova iz Kine dolaziti na “Nišvil”.

Prema njegovim rečima, džez muzika u Kini predstavlja jedinstvenu fuziju tradicionalnog džeza i tradicionalne kineske muzike.

Publika u Nišu moći će večeras da čuje deo repertoara kineskog džez orkestra koji će nastupiti na pozornici u amfiteatru na nišavskom keju.

Festival “Nišvil” zvanično će početi sutra u 19 časova a pored domaćih bendova i džezera iz Kine, nastupiće i orkestri iz Rusije, Japana, Poljske, Argentine, Bugarske, Francuske, SAD i drugih zemalja.

(Beta)

Ostavite komentar