U trendu

Ovde jedan kvadrat košta kao 60 u Pirotu

Želite da kupite nekretninu u Monaku? Spremite se, jer i za najobičniju garsonjeru na Azurnoj obali (ako ih tamo uopšte i ima) morate da izdvojite preko milion evra!

Slikovita francuska enklava ponovo je proglašena za najskuplji deo sveta kada se radi o kupovini nekretnina, piše Luxlife.

U pitanju je čast koju je ovaj lokalitet dobio svake godine od 2017.

Ove godine, odneli su pobedu prilično ubedljivo – prosečna cena kvadrata je 47.600 evra, dok se na drugom mestu nalazi Hong Kong sa cenom od 39.600 evra. Njujork je zauzeo treću poziciju sa prosečenom cenom od 22.200 evra.

Brojevi reflektuju prodaje prošle godine, pa treba da znate da su nešto niži u odnosu na prethodnu zbog pandemije koronavirusa. Transakcije su pale za 11 procenata tokom godine, a posedi sa cenama ispod 5,8 miliona dolara bili su najaktivniji.

Šta doprinosi visokim cenama Monaka?

Pa, za početak, mediteranski lokalitet je visoko tražen zbog svojih poreskih olakšica – ovde se nekretnine i prihodi ne oporezuju.

Lokacija takođe govori sama za sebe – Monako zauzima predivnu obalu, sa izobiljem luksuznih odmarališta, dok se ovde svake godine održavaju prestižni Monaco Grand Prix i Monaco Yacht Show.

Prostor je od ključne važnosti – Monako je manji od njujorškog Central Parka, što objašnjava zašto je toliko teško domoći se svog komada zemlje ovde. Oko trećina stanovnika Monaka su milioneri, dok je stopa siromaštva ravna nuli.

Prošle godine, Monako je dobio nešto manje interesovanja od globalnih kupaca, prvenstveno zbog pandemije, pa su uglavnom lokalci kupovali nove posede. Ako su prethodne godine indikator bilo čega, teško da će Monako izgubiti svoju poziciju zbog ovog blagog pada, piše portal.

Zanimljivo je i da za jedan kvadrat u Monaku, u većini gradova u Srbiji može da se kupi dvosoban, često i trosoban stan. Prosečna cena kvadrata u Pirotu, u kom je zabeležen najveći rast na domaćem tržištu nekretnina, kreće se između 700 i 800 evra, pa bi za jedan u Monaku, u ovoj opštini moglo kupiti preko 60 metara kvadratnih novogradnje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar