najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Ovo je najbogatija zemlja na svetu

Ova zemlja ima samo 280.000 svojih stanovnika, sve ostalo su stranci, a njih je skoro 2.000.000, do skoro je ova zemlja bila jedna od najsiromašnijih a sada je najbogatija na svetu.

U pitanju je drzava Katar gde je apsolutno sve besplatno, počev od vode, struje…. Čak i ako pravite kuću i tu će vam država pomoći, školovanje u svim nivoim je takođe besplatno, a i korišćenje zdravstvenih usluga…
Fudbalski stadion sa erkondišnom, klizalište na 45 stepeni i bazen za konje, neka su od mesta koje turisti mogu da vide samo u Kataru. Posetilac u ovoj maloj zemlji ima mogućnost da sluša Bečki filharmonijski orkestar, uživa u filmskom festivalu „Trebeka“, gleda Jelenu Janković kako igra tenis ili sretne fudbalera Lea Mesija.

Katar se ni po čemu ne razlikuje od okolnih zemalja na Arapskom poluostrvu – toliko je bogat da je sve ekstravagantno. Ova majušna kraljevina u Persijskom zalivu, površne 11.000 km kvadratnih očarava i ostavlja bez daha! Jer, Katar ne ide ka budućnosti, već trči! Iako ova zemlja ne može da se pohvali bogatom istorijom i slavnom tradicijom, u Dohi, prestonici ovog emirata, koja ima oko 300 hiljada stanovnika, mogu se videti najvredniji primerci čitave islamske umetnosti, bogata kolekcija knjiga iz čitavog sveta i skupocene slike slavnih umetnika.
Stanovnici ove male zemlje velikog bogatstva, do sredine pedesetih godina 20. veka živeli su od ribarenja i vađenja bisera. Tada je većina stanovništva živela na severu zemlje, bliže Bahreinu. Od trenutka kada su pronađene neiscrpne rezerve nafte i gasa svi su se preselili na – jug. Sada Katarani žive kako i gde hoće, a ostalih milion useljenika – kako može. Jer, Katar ima dovoljno gasa da zagreje ceo Antarktik.
U šali se obično kaže da je Katranin koji ima „jednu kuću, jedan auto i jednu ženu“ – siromašan čovek! Kada Kataranin odluči da izgradi kuću, dozvolu dobija za jedan dan, a polovinu novca koje je uložio država mu – vraća. Inače, u Kataru se ne plaća porez, što je i razlog zašto milion stranaca radi u ovoj zemlji. Oni dolaze iz svih država sveta, od Britanije do Nepala, od Filipina do Maroka, a među njima je i 2.000 građana Srbije.
Zdravstveno, penziono i školstvo potpuno su besplatni.
Pošto je nemoguće dobiti katarski pasoš (koliko god živeli tamo, udali se za Katarca i rodili sina), a vlasnik zemlje ne može da bude stranac, Vlada se dosetila kako bi mogli da zarade i od nekretnina. Odlučili su da u glavnom gradu Dohi grade veštačka ostrva na kojima stranci kupuju stanove. Takva je „Perla“, novo naselje u obliku školjke, sa biserom u sredini, načičkano luksuznim šoping centrima, modernim soliterima i basnoslovnim jahtama.

Najlepši pogled na „Perlu“ pruža se iz hotela „Hajat“ u kojem Katarani vole da provode vikende. Ovaj legendarni hotel ima najbolji spa centar, branč petkom popodne i plažu na kojoj bogataši „divljaju“ skuterima. Branč petkom je glavni događaj nedelje u kojem uživaju porodice zajedno.
Ipak, u ovom hotelu je najzanimljiviji luksuzni spa-centar sa zlatnim slavinama i zasebnim ulazom za muškarce i žene, ali u kojem postoje i sobe i za zaljubljene parove. Tradicionalne berbernice i danas postoje, a mnogi turisti uživaju u tretmanu, popularno nazvanom „ful gulfi“ koji podrazumeva šišanje, pedikir, manikir i masažu. Muškarci u Kataru veoma drže do sebe, obučeni su u savršeno bele haljine, izuzetno su uredno obrijani i naparfimisani francuskim parfemima. U Kataru vlada kult lepote i sportskog načina života, pa čim ulicom prošeta „elegantno popunjen“ muškarac, svi znaju da je iz neke od okolnih zemalja.
Katarani žive isključivo u kućama, stranci u stanovima. Pristojan stan može da se iznajmi za 700, a da se kupi za pola miliona dolara. U pomenutoj „Perli“, na devet veštačkih ostrva, u luksuznim stambenim jedinicama živeće 50.000 stranaca, a u izgradnji je i novo naselje, „Lusail“, za 150.000 stanovnika.

Naime, za Dohu su mnogi čuli tek kada je dobila Svetsko fudbalsko prvenstvo u 2022. godini. Fudbal je sada velika strast katarskih plemkinja koje se utrkuju u kupovini britanskih i španskih fudbalskih klubova, a upravo se završava kopija stadiona „Old Traford“. Zbog ljubitelja fudbala ove godine je započeta izgradnja metroa koji će kompletno biti završen za četiri godine. Gradi se i novi stadion za Svetsko prvenstvo u fudbalu. Postojeći „Halifa“ ima 55.000 mesta, otvoren krov i – erkondišn. Dok je napolju 55, unutra je 25 stepeni. Pored je hotel visok 320 metara sa bakljom na vrhu koja se, kada je upaljena, vidi iz svih delova Dohe.

Izvor: Krstarica/Novosti

1 komentar
  1. Ma pusti ime.

    Govorio je meni otac: „Sine, mogu ja sve, samo nemam para.“ A ja sada vidim da kada neko ima i viška, onda on pravi i gluposti. Ljudska posla – tako je sa svima nama.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike