najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Ovo je novo rusko oružje

U geopolitičkim ambicijama Rusije sve važniju ulogu ima doktrina poznata kao maskirovka. Taktika „prevara i prerušavanja“ sada podrazumeva sve veći broj tenkova, letelica i bacača na naduvavanje, piše „Njujork tajms“.

Na poljani u predgrađu Moskve grupa ljudi „naoružana“ maslinastozelenom tkaninom i pumpama stvorila je impozantno oružje, prenosi RTS.

Iznenada se pojavio borbeni avion „Mig-31“, sa moćnim krilima na kojima su uočljiva obeležja – crvene zvezde. Reč je o lažnom objektu toliko vernog izgleda da bi se i znalci prešli, ukoliko bi bili na udaljenosti većoj od 275 metara.

Ovaj trik je nova stavka na ruskom repertoaru „prevara i prerušavanja“, poznatog kao maskirovka, doktrina koja postaje ključni element u geopolitičkim ambicijama Rusije.

„Ukoliko proučite velike bitke u istoriji, videćete da lukavstvo pobeđuje svaki put. Niko ne pobeđuje pošteno“, kaže Aleksej Komarov, vojni inženjer koji predvodi tim zadužen za ovu oblast.

Komarov je zadužen za saradnju sa „Rusbalom“ (Russian Ball), kompanijom koja se bavi proizvodnjom vazdušnih balona i Ministarstvu odbrane Rusije isporučuje sve veći broj tenkova, letelica i bacača na naduvavanje.

Njujork tajms piše da se Rusija za vreme vladavine Vladimira Putina vratila na geopolitičku scenu i da je Kremlj počeo da primenjuje razne taktike, između ostalog i plasiranje lažnih informacija u Evropi, pa čak i, prema navodima službi predsednika SAD, mešanje u predsedničku politiku hakovanjem kompjutera Demokratske stranke.

Sada je toj listi dodata i maskirovka.

Ideja je da se neprijatelj zbuni, da se nikada ne odaju prave namere, da se negira izvođenje akcija, koriste sva raspoloživa politička i vojna sredstva, i da se vojnici drže u pripravnosti, spremni na iznenađenja.

Prema rečima vojnih analitičara, ova doktrina je višeslojna. Pri tome se ne pravi razlika između maskiranja vojnika u žbun ili drvo maskirnom garderobom i političkih dezinformacija na visokom nivou, i lukavih utaja.

3 komentara
  1. blajbi

    Pa da, glupi Ameri ne razlikuju gumeni tenk od celicnog, a setaju po Marsu….

  2. 1999

    Ovim naduvavanjima, trikovima, smicalicama, prevarama, razuđivanjima, dezinformacijama… Vojska Jugoslavije je 1999. NATO dovodio do ludila. 13 pogođenih, pravih tenkova za 3 meseca gađanja a od čega 7 namerno ostavljenih na vetrometini jer su bili u kvaru!

  3. Dario

    Pri tome ste zaboravili reci da ove maske odaju isti IC i termivki odraz metala na americkim nisanima.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike