Papa Franja došao u Vašington u fijatu 500L

Papa Franja koji je prošle noći doputovao u SAD, od aerodroma do Vašingtona je došao u fijatu 500L, okruženom s više od 20 velikih džipova i policijskih vozila.
Pošto je izašao iz aviona koji je sleteo u vazduhoplovnoj bazi Endrjus, u saveznoj državi Merilend, stigao glavni grad SAD u malom tamno sivom fijatu. Sa obe strane su ga čuvala dva ogromna crna džipa, te se u koloni jedva mogao primetiti.

Otprilike pola sata kasnije, mala italijanska kola u kojima je papa došao mogla su se videti kod Apostolske nuncijature – diplomatske misije Vatikana u Vašingtonu, gde će papa provesti noć.

Franja se ne vozi u skupim limuzinama, već koristi skromna vozila, stavljajući naglasak na jednostavnost, konzervativnost i odbacujući potrošački mentaitet.

Kada se vozi po Vatikanu, papa koristi plavi ford fokus, a prilikom posete Južnoj Koreji koristio je automobil marke KIA.

Ranije pape su se vozile u “papamobilu”, specijalnom vozilu koje poglavaru rimokatoličke crkve obezbeđuje zaštitu, naročito kad prolazi kroz velike mase ljudi. Franjin prethodnih, Benedikt Šesnaesti, koristio je “papamobil” kada je 2008. godine posetio Vašington.

(Beta)

Ostavite komentar