Pentagon otkriva: Svet će 2045. izgledati ovako

Svet će biti veoma različito mesto 2045. godine. Predviđanje budućnosti nije lako, ali što se tiče tehnološkog napretka, možda je najbolje pitati istraživače Pentagona. DARPA (Defense Advanced Research Project Agency) stoji iza nekih od najvećih vojnih inovacija, koje su prešle i na civilno tržište – među njima su napredni roboti, GPS kao i Internet, piše magazin Science Alert.

Šta će se dogoditi 2045.?

Roboti i veštačka inteligencija će promeniti puno industrija, bespilotne letelice će prelaziti na civilno tržište i porašće broj samovozećih automobila.

Naučnik Džastin Sančez veruje da ćemo moći stvari da kontrolišemo umom. Kao primer naveo je kontrolu kunih aparata i komunikaciju sa prijateljima i porodicom.

DARPA već radi na takvoj tehnologiji i ima neke uspehe, kao što je kontrola veštačkih kukova. Prošle nedelje su implantatima u mozgu vratili paralizovanom čoveku čulo dodira.

Geolog Stefani Tomkins kaže da možemo da promenimo zgrade oko nas. Smatra da ćemo moći da gradimo jake, ali lake strukture. Na primer, neboderi od materijala jakih kao čelik, ali lakih kao karbonska vlakna.

”Mislim da za 30 godina nećemo ni prepoznavati materijale koji nas okružuju”.

Bivša astronautkinja Pem Melroj smatra da ćemo 2045. godine imati skroz drugačiji odnos prema aparatima. Misli da ćemo više komunicirati glasom i da ćemo to činiti sa znatno manje tipki. Kao primer navodi sletanje aviona.

Sad je to komplikovano, ali u budućnosti bi pilot mogao da kaže kompjuteru da pripremi sletanje pa će aparat sve da obavi sam. Ili, možda, sa veštačkom inteligencijom, pilot neće biti ni potreban.

Ostavite komentar