Poljske vlasti pronašle nacistički voz s blagom

Poljske vlasti su danas zvanično potvrdile da je u podzemnim tunelima kraj Valbžiha, na jugozapadu Poljske, s verovatnoćom većom od 99 odsto, otkriven zaboravljeni oklopni voz iz vremena kada su se nacisti užurbano povlačili pred Crvenom armijom na kraju Drugog svetskog rata i prevozili u dubinu Nemačke dragocenosti koje su poharali tokom rata.

“Ubedjen sam sa verovatnoćom od više od 99 odsto da je takav voz pronadjen. Voz je dugačak više od 100 metara. To je izuzetno otkriće. Tajna je za sada šta sadrži i kako je obezbedjen. Sama činjenica da je reč o oklopnom vozu, upućuje da u njemu mogu biti važne stvari”, kazao je danas generalni konzervator Pjotr Žuhovski na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture i nacionalne baštine.

Žuhovski je rekao da je video georadarske snimke dobrog kvaliteta koji pokazuju kako voz izgleda, a da je mesto gde je sakriven tajanstveni voz na samrti odala osoba koja je učestvovala u prevozu i sakrivanju voza.

O otkriću voza vlasti u Valbžihu obavestila je ove sedmice advokatska kancelarija koja zastupa jednog Poljaka i jednog Nemca.

Oni su došli sa senzacionalni tvrdnjom da su u sistemu tunela kraj Valbžiha koje su tu izgradili Nemci kao podzemnu tvrdjavu, našli mitski nacistički voz pun zlata o kojem još od kraja rata kruže legende da je ostao pod zemljom tu negde u Šleziji, ali niko ga nije našao.

Poljak i Nemac su zahtevali pre no što vlastima kažu gde se voz nalazi, da dobiju garancije da će im biti isplaćeno 10 odsto vrednosti predmeta u vozu što po zakonu pripada nalazačima, na šta su vlasti i pristale.

“Oklopni vozovi, posebno u Donjoj Šleziji bili su u stvari veliki sefovi u kojima su prevožene vredne stvari. To mogu da budu dragoceni predmeti koje pominju nalazači, a mogu da budu i arhivi za koje smo znali, a koji nikada nisu nadjeni”, rekao je Žuhovski.

Lokalne legende u koje istoričari do sada nisu verovali, govore da je kraj Valbžiha u podzemlju sakriven voz sa zlatom i dragocenim umetničkim predmetima koji su nacisti odnosili iz Vroclava.

Žuhovski nije danas mogao da kaže kada će početi konkretni radovi na nalazištu.

(Beta)

Ostavite komentar