U trendu

Prijatan san

Svi mi rado spavamo, ali rado i prikrivamo pospanost, bar onu popodnevnu. Sigurno vam poznato zvuče one čuvene reči: „Ne spavam, samo odmaram oči.“ Postoji i ono: „Ne spavam, samo ispravljam kičmu.“

Spavati nije loše, jer svaki naš organ ima ugrađen sistem za odmaranje. Tako se, na primer, srce odmara između dva otkucaja, pluća između dva udisaja, a želudac između dva obroka, naravno, ako mu to dozvolimo. Još je Vuk Karadžić zabeležio važnost sna i spavanja u poznatoj pitalici: šta je najslađe na svetu? Odgovor je – san.

Koliko je važan dobar san dovoljno govori činjenica da ako se spava samo sat i po manje nego što je organizmu potrebno, tokom dana pažnja je smanjena čak za jednu trećinu! Zbog nedovoljnog spavanja često dolazi do ozbiljnih posledica, jer pospanost ne samo da otežava pamćenje već umanjuje i sposobnost razmišljanja i obrade informacija.

Pre spavanja ne bi trebalo uzimati obilne obroke, jer se oni, kao i alkohol, u toku noći razgrađuju i izlučuju iz organizma, što može izazvati more i znojenje. Crni i zeleni čajevi, kafa, namirnice i voće bogato C-vitaminom, ali i čokolada loše utiču na kvalitet sna. Nikotin, još jedan snažan stimulans, takođe može otežati spavanje. Za vreme sna treba prigušiti izvore svetlosti, a temperatura ne bi trebalo da bude suviše visoka ni suviše niska. Nije dobro spavati na ulegnutom niti na previše mekanom krevetu. Jastuci su bolji ako su mali i pljosnati. Ovo svakako zapamtite: jedan sat sna pre ponoći vredi kao dva sata spavanja nakon ponoći! Laku noć!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.