U trendu

PRVO presađivanje GLAVE obaviće se ipak na kineskom pacijentu (video)

Prvo presađivanje glave ikad, koje se trebalo održati u decembru 2017. godine, sada je odgođeno. Trenutno ne postoji zakazani naknadni datum, ali verovatno će se operacija održati u prvom kvartalu 2018. godine.

Ruski volonter Valerij Spiridonov, za koga je najavljeno da će biti prvi pacijent koji će proći ovu operaciju, odlučio je ipak da se ne izvrgava proceduri. Spiridonov boluje od bolesti koja troši mišiće i već dve godine sarađuje s italijanskim neurohirurgom Serđom Kanaverom na razvoju procedure.

Nedavno je priznao da neće proći kroz proceduru zato što doktor nije mogao da obeća da će ponovo hodati i imati normalan život, ili da će uopšte preživeti operaciju.

Spiridonov je rekao za Daily Mail: „S obzirom na to da se ne mogu osloniti na svog italijanskog kolegu, moram uzeti svoje zdravlje u vlastite ruke. Srećom, postoje dobro testirane operacije za slučajeve poput mog kad se koriste metalni implanti u podržavanju ispravne pozicije kičme“.

Ruski volonter tražiće alternativnu operaciju kičme kako bi poboljšao svoj život umesto podvrgavanja eksperimentalnoj proceduri koju su kritikovali neki istraživači iz naučne zajednice.

Neurohirurg Serđo kanavero rekao je za OOOM da će se „operacija verovatno obaviti na kineskom pacijentu“. Takođe je najavio da će raditi zajedno sa svojim kolegom dr. Xiaopingom Renom s Medicinskog univerziteta Harbin u obavljaju operacije u Harbinu u Kini.

Usprkos kritikama koje naučna zajednica ima prema njegovom metodu, dr. Kanavero i dalje je vrlo optimističan te smatra da će ishodi operacije biti „pozitivni“.

Rekao je: „Trenutno ne mogu govoriti o detaljima. Kada dođe vreme za to, Xiaopingov tim u Kini obaviće službenu vest. U ovom trenu, mogu samo reći da smo postigli veliki napredak u medicinskim eksprimentima koji je pre tek nekoliko meseci izgledao nemoguć. Prekretnica koju smo postigli nesumnjivo će revolucionarizovati medicinu. Toliko mogu reći već sad.“

U jednoj od svojih nedavnih publikacija, dr. Kanavero utvrdio je da je ponovno spojio leđne moždine devet miševa kao dokaz koncepta za operaciju. Leđne moždine spojene su korišćenjem posebne otopine ili „lepka“ koje se zove polietilen glikol (PEG). On veruje da će isti materijal pomoći spojiti ljudsku glavu na donirano telo. Dr. Kanavero rekao je da je odlučan da uspe, usprkost kriticizmu drugih naučnika. „Postoje takozvani stručnjaci koji nemaju iskustva zato što ovo nikad pre nisu napravili. Oni kažu da se ovo nikad neće dogoditi. Ja radim na tome. Imamo naučnike, stručnjake, timove u SAD, Južnoj Koreji i Kini koji rade na tome i kad budemo spremni da obavestimo javnost, to ćemo i učiniti.“, prenose mediji u regionu.

1 komentar
  1. Louis Krstic

    Postoji pitanje na koje nauka ne daje odgovor; Dali će tada glava postati vlasnik novog tela ili će telo dobiti novu glavu i biti njen vlasnik. Otuda i pitanje da li će Pera, koji je donirao svoju glavu, videti i dalje svoje brkove u ogledalu ali Markovo telo koje tek treba da upozna i otkrije koju hranu nadalje treba ili ne treba jesti budući da je Marko imao čir u želucu… Uz sve to Pera je bio atleta, trčao je maraton a Marko je bio kompjuterski programer pa ostaje da se vidi kako će Pera naterati zakržljalo telo da juri šumskim stazama… Još interesantnije je pitanje; Da li će to Pera sa Markovim telom otići svojoj supruzi ili će pak morati da ode Markovoj supruzi budući da je ona ugađala Markovom čiru u želucu svojom blagom dijetom… Opklada može da počne, pa izvolite.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike