Rekordi ronilaca i speleologa na 80 metara dubine u Mlavi

Mediji u regionu objavili su da je jedan italijanski ronilac sredinom avgusta zaronio na izvoru reke Une u Hrvatskoj do dubine 248 metara, čime je “produbio” svoj dotadašnji i Ginisov rekord u istoj toj reci za oko 40 centimetara.

Oba rezultata, prethodni je bio 204 metra, ušla su u Ginisovu knjigu kao rekordna u zaronu u hladnim rekama, što u skoro svim slučajevima ponornica i ostalih reka u Dinaridima u isto vreme znači i u dubinskom ispitivanju pećina.

Najveća dubina reka u Srbiji dosad je zabeležeana na izvoru Mlave kod Žagubice, domaća ronilačka ekipa spustila se do dubine od oko 80 metara, ali nisu dospeli do dna vrela, tako da je dubina i dalje nepoznata. Dublje nisu mogli zbog jakog strujanja vode i iz bezbednosti.

Voda je izuzetno hladna, pošto dolazi iz dubine gde nema većeg uticaja Sunca, odnosno ni stena koje zadržavaju sunčevu toplotu.

Dubinski rekord 123 metra, pre desetak godina, ispitujući pećine u Srbiji postigli su članovi Ronilačkog kluba “Triton-Ast” iz Beograda. Oni su u Krupajskom vrelu na Homolju, blizu Žagubice, duže vreme ispitivali pravi lavirint podzemnih kanala, o čemu su snimili film koji je višestruo nagradjen na domaćim festivalima podvodnog filma.

Kada su uspeli da se spuste do dubine 123 metra stigli su do podvodne pećine za koju su verovali da je niko pre njih nije video. Pećina je samo delimično potopljena, a kada su izašli iz vode, duboko u utrobi zemlje, pronašli su ne samo jedne stare merdevine već i prokopane tunele koji su vodili ka površini zemlje, jer su tu stizali tragači za zlatom.

Pre desetak dana je u sklopu medjunarodne speleološke, ronilačke i medjunarodne naučne ekspedicije “Kamena galaksija” na području reka Zrmanje i Une, u Hrvatskoj, srušen rekord u zaronu na izvoru neke od reka u Dinaridima, a to je u isto vreme i Ginisov u zaronu u hladnim vodama. Srušio ga je Italijan Luidji Kasati koji je u vrelu Une zaronio na 248 metara. Pre desetak godina on je zaronio 204 metra, takodje na izvoru Une.

Dno ni ovaj put nije dosegao.

(Beta)

Ostavite komentar