U trendu

Samohrani tata labud odgaja mladunce nakon što im je majka iznenada uginula

Labudovi su čest prizor na reci Čarls u Bostonu u Masačusetsu, a jedan par ovih divnih ptica odlučio je da tu, u gradskom parku na toj reci, odgaja svoju porodicu.

„Početkom aprila prvi put smo primetili da imaju gnezdo uz stubove kraj lagune“, rekla je Ema Fini, koordinatorka marketinga i događaja iz udruženja Esplanade, za The Dodo.

„Ubrzo nakon toga videli smo da je ženka labuda počela da polaže jaja. Ukupno je sedam jajašaca položeno do početka maja, a pre desetak dana mali labudovi su počeli da dolaze na svet.“

Ljubitelji ptica i divljih životinja okupili su se oko gnezda kako bi gledali kako se izleže sedmoro mladunaca, a o njima su se brinuli njihovi roditelji.

„U poslednjih nekoliko nedelja nekako su postali kao slavne osobe u Bostonu“, rekla je Fini.

Labudovi, koji biraju jednog partnera za celi život, dele roditeljske dužnosti tokom prvih nekoliko nedelja života svojih beba, zajedno ih hrane, štite i greju.

Međutim, prošlog ponedeljka se dogodila tragedija kada se majka labudica razbolela i uginula.

„Ženka labuda nije mogla samostalno da se uspravi. Dok je kontrola životinja stigla u park, nažalost, ženka labuda je već preminula. Mužjak labuda je plivao preko jezera, a njihovi mladunci su mu bili sakriveni ispod krila“, kazala je Fini.

„Smrt labudice slomila je mnoga srca ovde u Bostonu, gde vidimo ljude kako svakodnevno posećuju gnezdo labudova i to je postao deo njihove svakodnevice“, dodala je koordinatorka.

Bez svoje partnerke, mužjak labuda uskočio je u ulogu samohranog oca, čineći sve što je u njegovoj moći da pravilno odgaja svoje bebe.

„Čini se da im ide dobro. Može se videti kako zajedno plivaju, a neki od mladunaca su mu tada i na leđima. Sjajan je otac i to je vrlo slatko“, kazala je Fini.

Zahvaljujući brižnom ocu, sedam mladunaca ima izvrsne šanse da jednog dana postanu jaki i zdravi labudovi, pronađu sopstvene partnere i osnuju svoju porodicu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.