Šareno čudo

Postoje razne vrste balona – sportski ili turistički, baloni za kosmička istraživanja ili oni za naučne eksperimente, posebno u oblasti meteorologije, aeronomije, geofizike i astronomije. Jedna od definicija kaže da je balon napravljen od lagane gume, često obojene, napumpan vazduhom ili gasom i može da poleti; to je takozvani dečji balon.

Ipak, najinteresantniji su oni koje viđamo svakog dana, oni šarenih boja, koji se koriste za ukrašavanje i zabavu. Nijedna proslava na svetu ne protekne bez njih. Baloni nisu radost samo za decu – čini se da i odrasli luduju za njima, možda čak i više. Koriste se u svim prilikama: za venčanja, rođendane, dolazak nove bebe, Novu godinu, Dan zaljubljenih, žurke. Sa njima možete poželeti brzo ozdravljenje, sreću, čestitati, izraziti zahvalnost, izviniti se, izjaviti ljubav ili poručiti nekome koliko vam nedostaje.

Postoje mnogi specijalizovani časopisi i katalozi koji nude bogat spektar mogućih i nemogućih ideja za pravljenje čuda od balona, ali i razni sajtovi sa kojih možete naručiti neku kreaciju ako želite da sve prepustite stručnjacima. Od balona se može napraviti bukvalno sve – flaša šampanjca ili Deda Mraz za novogodišnji doček, srce za vašu voljenu osobu, rođendanska torta ili šareni cvetić. Tu su i posebno dizajnirani baloni sa nogama, pa se čini kao da sami hodaju. Postali su zamena za cvetne aranžmane i druge ukrase; njima se mogu prekriti stubovi, lukovi, a isto tako dobro ukrasiti i plafoni. U balon se može upakovati bilo koji poklon, ali smestiti i buket cveća ili ikebana. Čak i ako se jednostavno ispuni manjim balonima, izgledaće sasvim ljupko. To se najčešće dešava na zabavama, kada se u najuzbudljivijem trenutku veliki balon probuši, a iz njega se vine u nebo mnoštvo manjih. Ako su napunjeni helijumom, lete visoko, a ako su napunjeni vazduhom, padaju na pod i prekrivaju ga. Tada može nastati pravo veselje, jer svi nastoje da ih šutiraju, bacaju ili da se gađaju sa njima. Svi se smeju i vrište, što je pravi dokaz da uz balone i odrasli mogu da podetinje.

Čudno je koliko ljudi vole balone, i to bez obzira na stranu sveta ili godine. Oni naprosto od svih izmame osmeh i divljenje. Zamislite samo da vam neko pokloni malog plišanog medu koji se udobno smestio u jedan veliki balon, sve to ukrašeno raznobojnim trakama i u buketu manjih balona, sa nekom bombonjerom i čestitkom. Slatko, zar ne? Ovakvi bajkoviti spektakli napravljeni pomoću balona mogu postati i deo vaše svakodnevice – samo pustite mašti na volju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.