najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Strastveni lovac pripitomljava divlje svinje

Poljoprivrednik iz bajinobaštanskog sela Okletac Milija Vučićević (68) već 38 godina je strastveni lovac, ali u ovom kraju zapadne Srbije i istočnog dela Republike Srpske poznatiji je po pripitomljavanju divljih svinja i veprova koji mu služe za obuku lovačkih pasa.

BAJINA BAŠTA – Poljoprivrednik iz bajinobaštanskog sela Okletac Milija Vučićević (68) već 38 godina je strastveni lovac, ali u ovom kraju zapadne Srbije i istočnog dela Republike Srpske poznatiji je po pripitomljavanju divljih svinja i veprova koji mu služe za obuku lovačkih pasa.

“Na svom imanju ogradio sam 50 ari šume i tu već sedam godina zahvaljujući mojim dresiranim lovačkim psima obučavam nedresirane da love divljač. U moj gater, kako zovem ograđeni prostor, zbog dresure dolaze lovci sa raznih strana. Najviše ih je iz ovog dela Srbije, ali dolaze iz Republike Srpske. Obuka je besplatna, jer ne želim svoju uslugu da naplatim kolegama”,  priča Vučićević za Tanjug koji je proglašen za počasnog člana lovačkog udruženja “Soko” iz Bajine Bašte.

Da se bavi obukom pasa za lov, odlučio je posle jednog pročitanog novinarskog teksta, dok je loveći po Bosni video kako to rade njegove kolege i nije se dugo dvoumio, pa je rešio da proširi svoju lovačku “delatnost”.

Par divljih svinja koje se sada nalaze u domaćinstvu Vučićevića, u ograđenom prostoru, doneo je kao mladunčad pre tri godine iz Valjeva.

“Pre godinu i po dana dogodio se neplaniran i neočekivan događaj. Divlja svinja je provalila ogradu, spustila se do Drine i potom je preplivala reku. Takozvano osvajanje slobode trajalo je samo 21 dan, jer se ona vratila u staro stanište i pridružila vepru”, kaže Milija koji je mislio da životinju više neće videti.

O pripitomljenoj divljači, pored Milije, brinu i svi njegovi ukućani, supruga Milojka i tridesetosmogodišnji sin Miladin, koji je takođe lovac, a za sve njih druženje sa divljim svinjama je rutinski posao.

Njegova supruga kaže da životinjama prilazi bez ikakvog straha, jer nisu opasne i da ih hrani travom, šljivama, kukuruzom i dženarikama.

Vučićevići imaju i ribnjak u kome gaje šarane, a od stoke poseduju tri krave, petnaestak ovaca i nekoliko domaćih svinja.

Porodični budžet dopunjuje sin Miladin koji se u okolnim selima pročuo po zidarskom majstorstvu.

U lovačkom udruženju “Soko” kažu da Milija Vučićević stalno učestvuje u njihovim akcijama.

“Prošle godine kada je pao veliki sneg, prekrio staništa a jaka zima ugrožavala opstanak divljači, on je sa mlađim kolegama nosio hranu divljim svinjama, srnama i zečevima. Da bi se od prirode uzelo mora joj se i davati. To iskusni lovci odlično znaju, a među njih, bez svake sumnje, spada i Milija, koji je sigurno među najstarijima”, kažu za Tanjug u bajinobaštanskom udruženju lovaca.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike