najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

U Pakistanu pokrenuta aplikacija tipa Uber za rikše

Grupa mladih pakistanskih preduzetnika uspešno je pokrenula aplikaciju tipa Uber za rikše, motorizovane tricikle za prevoz putnika koji su vro popularni u južnoj Aziji, s namerom da  prevaziđu manjak prevoza u istočnom pakistanskom gradu Lahoru.

U kulturnoj prestonici Pakistana od blizu 10 miliona stanovnika skupi su taksi i  iznajmljivanje automobila, a autobusi i minibusevi u javnom prevozu često su pretrpani.

“Rikša je praktična, ali se teže nalazi rano ujutro ili noću”, rekao je dvadesetpetogodišnji Šahmir Kan, predsednik kompanije Traveli (Travely), koja je razvila aplikaciju i lansirala probnu verziju te usluge u dva kvarta u gradu.

Kan je rekao da je odziv bio veliki. Kompanija je dobila stotinak zahteva za samo tri dana. “Primamo mnogo zahteva, nekad i kasno noću”, dodao je.

Kan i njegovih pet saradnika došli su na tu ideju dok su radili na razvoju mobilnih aplikacija za saobraćaj u okviru programa pomoći mladim inženjerima vlade provincije Pendžab, čiji je Lahor glavni grad.

“Tada smo imali ideju da pokrenemo aplikaciju posvećenu rikši, jer je to najpraktičnije prevozno sredstvo u Lahoru”, rekao je on.

Aplikacija Uber omogućava putnicima da preko svojih smartfonova naruče vozilo koje obično stiže za par minuta, a cena vožnje se skida s računa korisnika.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike