najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Uginula Nola, jedan od 4 preostala severna bela nosoroga

Ženka Nola, jedan od svega četiri preostala severna bela nosoroga u svetu, uginula je u nedelju u zoološkom vrtu u San Dijegu, koji je bio njen dom od 1989, potvrdili su danas zvaničnici ovog kalifornijskog safari parka.

Rođena pre 41 godinu u Sudanu, Nola je podlegla bakterijskoj infekciji uprkos brižnoj nezi veterinara koji su je danonoćno pratili poslednjih desetak dana.

Kako prenose američki mediji, ovo je drugi nosorog koji je zoo vrt u San Dijegu izgubio za kratko vreme. Godine 2014. od raka je uginio Nolin kompanjon, mužjak Angalifu.

Nola je bila poslednji severni beli nosorog u zatočeništvu. Poslednje tri jedinke ove afričke vrste, koja je nekada u velikom broju naseljavala saharsku oblast i istočnu Afriku, žive u prirodnom rezervatu Ol Pejeta u Keniji.

Reč je o jednom mužjaku i dve ženke koji su previše stari za razmnožavanje.

Pre nekoliko nedelja, Safari park u San Dijegu, čija je Nola bila jedna od glavnih zvezda, dobio je šest južnih belih nosoroga iz Južne Afrike. Ova vrsta spašena je u poslednji čas od istrebljenja pre sto godina, ali je danas ponovo žrtva beskrupulozne lovokrađe.

Crni nosorog, koji je nekada bio najčešći u Africi, takođe, je na ivici ba bude potpuno istrebljen.

Ove veličanstvene životinje se ubijaju zbog navodnih afrodizijačkih i isceliteljskih moći praha koji se pravi od njihovog roga.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike