najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vavilonci prvi koristili geometriju

Pet glinenih tablica s tekstom ispisanim klinastim pismom sadrže dokaz da su Vavilonci koristili veoma naprednu geometriju kako bi pratili kretanje nebeskih tela.

Studija objavljena u časopisu Science pokazuje da je geometrija, grana matematike koja se bavi prostornim oblicima, nastala najmanje 1.400 godina pre nego što se dosad verovalo, i to u Vavilonu, civilizaciji koja se pojavila oko 1800. p.n.e. na prostoru današnjeg Iraka i Sirije.

Istraživači su, naime, utvrdili da su vavilonski astronomi uveliko koristili geometrijske proračune kako bi pratili kretanje Jupitera na noćnom nebu. Do njihovog otkrića se smatralo da je ovaj metod razvijen tek u 14. veku, u Evropi.

“Pisali su izveštaje o tome šta vide na nebu, i to su činili vekovima”, kazao je za BBC profesor Matje Osendrijver sa Humbolt univerziteta u Berlinu koji je preveo dosad nepoznati vavilonski tekst o Jupiteru.

Vavilonci važe za vešte matematičare i astronome koji su svoje znanje zapisivali na stotinama glinenih tablica. Ono što je, međutim, astroarheolog Osendrijver otkrio prevodeći pomenutih pet tablica jeste to da je ovaj drevni narod izračunao eliptičnu putanju gasnog džina koristeći geometrijsku tehniku znanu kao trapezoidno pravilo.

Vavilonci su pratili Jupiterovu brzinu tokom protoka vremena i određivali njegovu putanju na temelju vremensko-brzinske krive.

“Ovo pokazuje da je ova drevna kultura bila izuzetno napredna. Mislim da niko od nas nije očekivao da će otkriti nešto ovako u vavilonskom tekstu”, naveo je Osendrijver.

Tablice su otkrivene u 19. veku u Iraku i danas se čuvaju u arhivama Britanskog muzeja.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike